Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАБОТОХОЛИК ИЛИ МЪРЗЕЛОХОЛИК?
По какво ще ги познаете

Анна Димова

web

РАБОТОХОЛИКЪТ

МЪРЗЕЛОХОЛИКЪТ

Работи денонощно, независимо какво точно. Ако остане без работа, започва да си гризе ноктите и/или да вдига скандали. В някои случаи се пропива или посяга на живота си.

Обикновено е безработен. Когато го питат с какво се занимава, казва, че работи върху себе си. Никога не уточнява какво точно означава това.
Събужда се още преди будилникът да е звъннал и това, че успява да го изпревари, му носи особено удовлетворение. Въпреки това го навива винаги - ей така, за всеки случай, защото при самата мисъл, че може да се успи и да закъснее за работа, му излиза херпес от притеснение. Навива си будилника, за да си докаже, че наистина е имал намерение да стане рано. Когато проклетникът се раззвъни, мързелохоликът го тупва с възглавницата, за да млъкне или го метва през прозореца. После ляга отново, за да си почине от току-що направеното усилие и се унася в сладка дрямка.
След като стане сутрин, се приготвя за минути, а понякога и за секунди, защото напоследък се случва да спи с дрехите. Изчислил е, че така спестява 12 минути дневно, което прави по 1 час седмично, 4 часа месечно и две денонощия годишно. Има си един поразмъкнат анцуг, който използва едновременно за пижама, домашен халат и дреха за излизане. За разлика от работливеца обаче, го прави не за да икономисва време, а защото го мързи да се преоблича. Иначе излиза само ако е крайно наложително, например, когато му свърши бирата.

Често остава да спи в офиса на диванчето, за да не губи излишно време. Понякога заспива върху клавиатурата и после цял ден ходи с отпечатъци от клавиши по челото.

Въпреки че обожава леглото си, обикновено спи на дивана пред телевизора, защото го мързи да се мести. Някои по-досетливи и предприемчиви мързелохолици пренасят телевизора в спалнята и така решават дилемата си.

Обикновено е ерген или разведен, тъй като за него е въпрос на чест да избере кариерата пред жената.

Обикновено е ерген или разведен, защото го мързи да гони фусти.
Рядко прави секс, защото е зает. Когато все пак намери време, е твърде уморен и с неубедителна ерекция. Затова предпочита да дремне на диванчето в офиса, вместо да хаби ценни сили за непечеливши и несериозни дейности като секса. Прави секс още по-рядко, защото го мързи. Пък и не е много търсен любовник, тъй като не признава друга поза, освен "жената отгоре" и като капак на всичко има стряскащия навик да заспива по време на акта. Обича да гледа порно и да мечтае.
Ако има жена, има и рога, тъй като тя не издържа на постоянното му отсъствие и скоро си намира любовник. Същото положение, защото на жената й писва да се бъхта върху него, за да открие накрая, че той междувременно е заспал.
Боледува често, защото се храни лошо, спи малко и няма време да ходи на лекар. Когато се разболее, продължава напук да ходи на работа. Това му придава героично-мъченически ореол, който го изпълва с наслада и придава смисъл на страданието му. В случай, че е пипнал вирусна инфекция, заразява целия отдел. Тогава го обзема опустошително чувство за вина, което го поваля на легло за минимум седмица. Подобно на работохолика, също рядко ходи на лекар, защото не му се разкарва до поликлиниката. Най-често страда от наднормено тегло, особено когато е наследствено обременен. Понякога пипва леки настинки, защото го е мързяло да затвори прозореца и е лежал на течение. Но като цяло се радва на добро здраве - факт, който обича да използва като аргумент в полза на безделието си.

Обикновено умира от инфаркт в офиса си, преди да навърши 40.

Обикновено доживява дълбока старост, въпреки че никой не знае откъде, по дяволите, все пак намира пари за храна. При тежки форми на мързелохолизъм се случва да умре от задушаване, защото го е домързяло да диша.

 

 

© Анна Димова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 19.02.2001, № 2 (15)