Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНТОАНЕТА ЦЕНЕВА-ДЖИ
=============================

Антоанета Ценева-Джи е родена на 12.09.1957 в гр. Перник. Завършва журналистика в СУ "Св. Кл. Охридски" (1982). През 1978 г. е приета за член на Съюза на писателите-студенти "Димчо Дебелянов". В периода 1979-1982 г. работи като репортер и международен кореспондент на в. "Антени", а от 1985 до 1991 г. е делегиран кореспондент на в. "Поглед" и международен кореспондент на в. "О, Писменах" в Париж, където специализира "Френски език и цивилизация" в Международния институт за чужденци. Автор е на стихосбирките: "Танц в музея" (1992), "Сикис" (1994), "Нава" (1994) и на пиесите за театър: "Чай за Ърнест" (1989), "Белите лалета на "Лила" (1990), "С изключиние на Коледа" (1991). Съосновател е на списание "Нава" и "Клуб-галерия "Нава", заедно с поета Иван Методиев. Член е на Съюза на независимите български писатели, на Международната федерация на журналистите (ФИЖ), Брюксел, на Съюза на българските артисти (секция драматургия). През 1992 г. е избрана за член на международното жури на Международната литературна академия на ЮНЕСКО. От 1993 до 1995 г. работи като репортер и редактор в "Ефир 2" и международния ТВ обмен на БНТ - предавания за чужбина. В периода 1991-2002 г. работи като редактор в издателствата "Сетива" и "Христо Фотев". Превежда от френски, руски, сръбски. Нейни произведения са публикувани в списанията: "София", "Летописи", "Пламък", "Мост", вестниците "Литературен фронт", "Литературен вестник". До 2000 г. е чест гост в предаванията на "Българско национално радио", БНТ, радио "7 дни". Превеждана е на френски и италиански език. Самостоятелни рецитали - Париж (1990), София (1992, 1994, 2002).

ПОЕЗИЯ

Накъсо
   Лапидариум

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2000
Електронно издателство LiterNet