Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОЛОВИН ВЕК В СЛУЖБА НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Тодор Бояджиев

web

Навършват се 50 години, откакто през 1958 г. се роди ново периодично двумесечно списание - "Български език и литература", издание на тогавашното Министерство на просветата и културата. То е плод на назрелите нужди на образованието от методически и информативен орган. Основната му задача, определена в програмната статия, написана от главния редактор Л. Ницолов и от проф. Л. Андрейчин, е то да допринесе за професионалното развитие на учителите по български език и литература и да бъде техен помощник в учебната им работа. През следващите години списанието бързо печели популярност сред учителите, интересът към него расте с всяка година. Сътрудници му стават университетски преподаватели и талантливи учители от цялата страна, които имат дързост, воля и дарба да направят списанието интересно и полезно, да го обогатят тематично с материали, които да помагат пряко на учителите в учебната им работа, да ги обслужва в приложно-практическата им дейност по роден език и литература, но и да спомага за теоретичната им подготовка. Списанието предоставя страниците си на най-добрите български специалисти, което допринася то да не се възприема като тесноведомствено издание, а да има все повече открит характер за всички достижения на съвременната лингвистика и литературознание. През изминалите години на страниците на списанието са споделили своя опит няколко поколения учители. То популяризира постиженията на нашата методическа наука, които отговарят на критериите за актуалност и връзка на теорията с масовата училищна практика. В изданието редовно се публикуват материали за учебната документация, обсъждат се основни слабости и пропуски в учебната дейност за преодоляване на формализма, празнословието, социологизирането и грубата политизация.

Наред с тези постижения списанието има и нерешени въпроси, които все още пречат то да се превърне в очаквания ценен помощник на учителите, да задоволи изцяло техните професионални потребности, да откликне своевременно на задачите, които новото време поставя пред тях за осъществяване на реформите и за включване на българското училище в европейското образователно пространство. Във връзка с новите задачи за осъвременяване на обучението по български език и литература е необходимо да се предостави на повече автори - специалисти, учители и методици, възможността да споделят мисли и опит; да се организират дискусии по най-актуалните проблеми; да се стимулира творческото отношение към учебната дейност.

Независимо от скромния финансов ресурс списанието поддържа стабилно темпо на периодичност. То стои на своето завоювано място сред методическите издания на Главна редакция на педагогическите издания при МОН, доразвива традицията, като логично съчетава двете насоки в своята публикационна дейност - научнотеоретичната и практико-приложната.

Честит юбилей и на многобройните автори, сътрудници и читатели, подкрепяли активно списанието през годините! Към тях редакцията се обръща с покана да участват със свои материали през юбилейната 2008 година.

 

 

© Тодор Бояджиев
=============================

© Български език и литература (електронна версия), 2008, № 1
© Електронно списание LiterNet, 22.03.2008, № 3 (100)

Други публикации:
Български език и литература, 2008, № 1.