Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ЩАСТИЕТО

Петър Краевски

web

Щастие било да те нацвъка птица. Това са го измислили ония нещастници от химическото чистене! Всички ми пожелават: „Дано да те калеса птицата на щастието!”. Като си знам късмета, сигурно ще е някой щраус. И беднякът си мечтае за птицата на щастието - печена на грил и с гарнитура. Щастието дебне отвсякъде, но трябва да си го уловиш. Щастието е риба, която лети (в ноктите на орела). За едни щастието е върховно удоволствие, а за други - голем кеф! Щастието било в малките неща? Кажете това на жена ми! Ако щастие с пари не се купува, дайте ми го на бартер! Твърдиш, че парите носят нещастие? Честито, днес е щастливия ти ден - това е обир! Апропо, една циганка ми каза, че хората без часовници били щастливи. После открих, че ми няма ролекса. Най-после и мен да ме споходи щастието! Ключът към щастието е да осъзнаеш, че вратата е отключена. Щастието е хапче екстази, което не си взел. Дотам ни докараха - да смятаме заплатата за щастливо стечение на обстоятелствата! Чуждото щастие не дразни - вбесява! Щастието зависи от случая - понякога е празник на духа, а понякога - хартийка, подадена в клозет. Това е номерът на комунизма - създава такъв дефицит на щастие, че си мечтаеш за кило банани. Комунизмът яко ни обърка представите за добро и зло - все още приемаме щастието като диверсия. Щастието е едно на хиляда - един го открива в творчеството, хиляда изпадат в културен шок... Щастлив съм, че написах това, последното. Шокирани ли сте? Майната ви! Ето, вече се почувствах щастлив!

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 21.12.2011, № 12 (145)