Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА МЪРЗЕЛА

Петър Краевски

web

Животът е като игра на гоненица. Мен ме хвана мързелът. Казват, че благоденствието ни било в кърпа вързано. Кофти. Знам ги тия възли. Пак ще се отвори работа! Честно казано, добре, че парите не растяха по дърветата! Ще трябваше да ги берем. И не си мислете, че съм мързелив. Просто мразя да работя. Ако мързелът е двигател на прогреса, то при мен двигателят е ракетен! Изобщо, анализирайки представите ни за Рая, си мисля, че той е мечтата на всеки мързеланко (като изключим херувимите - да махаш с крилца си е голям зор!). Майсторлъкът е хем да летиш, хем да лежиш. Висшият пилотаж в мързела е да надвиеш всички, без да изхабиш нито една калория. Мързелът е това: пушка, мишена за един милион долара, показалец на спусъка и една инатлива мисъл: "Няма да си мръдна пръста!". Мързелът има много синоними, защото често се налага да превръщаме думите в дела само на думи... Ох, че сложно казано, направо се преработих!... Който е измислил фразата "агаля-агаля", се е прекарал двойно. Обичам народната дума "готованко" - внушава ми готовност да я практикувам! Изразът "мързи го в червата", не означава ли липса на перисталтика? Почна ли да се ограничавам откъм работа, нямам никакви задръжки! Това са лозунгите на мързеливците: "Родих се уморен. Живея, за да релаксирам!" и: "Мързеливци от всички страни, не се преуморявайте!". Не ги харесвам. Глаголите ми идват множко. В крайна сметка, в йерархията на ценностите мързелът е висша форма на трудова дейност. Ако не сте съгласни, спорете си сами. Мен ме мързи.

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.05.2014, № 5 (174)