Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ЛУДОСТТА

Петър Краевски

web

Какво е лудост? Да се провикнеш в операта: "Чувам гласове!". Или, ако те бие сачмата, да отвърнеш на ударите. Или така да спориш със себе си, че да те приемат в травматологията. Лудостта е разум, който е излязъл от релси, лети и си подсвирква, понякога цели симфонии! Съмнявам се, че бюрократ може да полудее, все пак за това е нужен и мозък! Политиката е голяма лудница: един се прави на цар, друг на президент, а народът - в усмирителна риза. Казано метафорично, ако политик язди магаре, нормално е да възкликне: "Аз съм Александър Велики!". Лошото е, ако магарето му отвърне: "Аз пък съм Буцефал!". Някои хора цял живот не искат да разберат, че "Перко!" не е умалително от "Пер на Франция". Сред толкова изперкали как да не изкуригаш! Маниакалност се лекува с електрошок. За съвестта все още се търси лечение. Разбирам феномена "луда калинка" - и ти да получиш толкова черни точки, ще луднеш! Развържеш ли си езика, ставаш луд за връзване. Общоприетото алиби на истината е лудостта. Ако във всеки човек се крие по един гений, това не е ли шизофрения? Щом свестните у нас считат за луди, значи ли, че ситуацията се нормализира? Нормално ли е да се питаш: "Ако ми избият чивиите, кого да обвиня в геноцид?". И като гледате всичко наоколо, не ви ли хрумва, че Господ има психически отклонения?... Отговорни въпроси, с отговори под въпрос... Тук изпадам в състояние на дискусионност, но няма да се репликирам, че каквито сме кибритлии, ще си изядем боя! Всичките.

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.05.2014, № 5 (174)