Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА КУЛТУРАТА

Петър Краевски

web

Закъде препуска конникът без глава? Бърза да оглави нещо в културата! Тъжно е, когато хоризонтът на една култура се нарича "номенклатура"! Нашите културни хоризонти се оказаха фототапет. Бъдете културни, мамка му! Културата на човека личи дори когато псува на майка. Спазвайте културата на хранене - като изядете някого, не се оригвайте. Според таксиджиите псувнята е псувня. Според литературните критици псувнята е иновационна фигура от речевата характеристика, която приятно скандализира закостенелия комуникативен дискурс на социо-културното поле. Празнодумието е напълнило много банкови сметки. Духовната храна не се ли превърна в оксиморон, т.е. в нещо като сладолед на скара? Питате ли народа, операта ще има по-голям успех, ако примите пеят на пилон, а сред публиката се продава скара-бира. Културен призив в мен напира: „Скара-бира във ефира!”. Майтапа настрана, животът ни е като игра на криеница - пълно е с офицери под прикритие! И всеки бърза да те заплюе. Страхувам се, че ако разровим културните пластове, ще се окаляме до уши. От друга страна, не бива да сме толкова крайни, все пак доносниците ни пишат биографиите. Не, аз не съм черноглед. Просто на културния небосклон има толкова много слънца, че не си свалям тъмните очила. Дори вечер... Като гледам колко звездици задръстиха небето, ми идва да избухна като свръхнова! „Кво е туй култура, баце?”, попита ме героят на нашето време. „Културата е това, което ти липсва!”, отвърнах. След това цял месец лежах в интензивното. Ерго, срещнат ли се простотия и култура, последната получава фрактура. Което е вярно, напук на идиотската рима. Пардон, за което.

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.02.2012, № 2 (147)