Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ИЗДАТЕЛЯ

Петър Краевски

web

Издателят е иманяр с металотърсач - търси злато, а в краката му - железария. Трудно се открива съкровище в пункт за вторични суровини. Има и такива издатели - търсят Трънското златно съкровище на жълтите павета. Някои издатели са патриоти - публикуват само чужди автори. От инат. За да покажат колко са бездарни! Що за нетактичност - авторът крие, че няма талант, а те го издават! Хубаво е да издаваш имена, но за предпочитане са добрите текстове. Издателският бизнес е като експедиция по Амазонка. Лошият издател се спуска по течението и се дави в първия водопад. Рутинираният издател знае какво търси - той влиза в джунглата с мачете. Добрият издател се оглежда за нови животински видове. Някои книги са убийствено красиви - бродиш из тях като в джунгла и попадаш на леопард! Издателите са ловци на таланти, но защо ни отстрелват с кьорфишеци? В много издателски къщи изкуството не е у дома си. Престижно е да си издател на конюнктурата, но жалко за литературата! Издателите са радиоприемници от различни марки - най-претенциозни са онези с фиксирана честота. Издатели, не превръщайте панаира на книгата в панаир на суетата! Ако глупостта мине на самиздат, половината издателства ще фалират. Там, където медиите са превърнати в плод-зеленчук, книгите имат статут на амбалажна хартия. Казват, че книгата е прозорец към света, но защо нашите джамове гледат към градската тоалетна? Книгата наистина е прозорец към света - вчера един дограмист отвори издателство. Аман от несериозни автори! Напишат една дума и мислят за издаване. Виж, аз съм сериозен автор - написах цяла страница. Търся си издател.

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.10.2011, № 10 (143)