Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ИСТИНАТА

Петър Краевски

web

Истината е обществено благо, което предизвиква кисели физиономии. Истината ни освобождава, но каква свобода - не е истина! По трънливия път към истината няма пешеходци с ахилесови пети. Да търсиш истината, е по-престижно, отколкото да я намериш. Ако някоя истина ти влезе в главата, ще ти излезе през носа. Най-далече от историческата истина е близкото минало. Спестената истина най-бързо се обезценява. Често истината е сурова, но лъжците са изпечени. В сладките обещания няма място за горчиви истини. Някои истини са толкова абсурдни, че ги възприемаме като дезинформация. Всяка жена обича истината, стига да не е в килограми. Всеки мъж обича истината, стига да не е в сантиметри. Всички обичаме истината, стига да не ни я кажат. Уж сме големи мераклии, а предложат ли ни голата истина, сърдим се като евнуси. Голата истина няма стегнато дупе, нито силиконови цици - тя поразява внезапно като трътла на пилон. Не търсете естетика в голата истина. Каква естетика у стара мома, обвинена в ексхибиционизъм? O, tempora, o, mores! Прегърнеш голата истина и те изкарат перверзник! И голата истина си има сводници. Напоследък мнозина работят с голата истина, затова ползвайте презерватив! Голата истина е, че прекаляваме с понятието „голата истина”. Все пак, ако земетресение те завари в банята, ще покажеш и ти голата истина! Гола или не, истината има нужда от чуваемост. Как да има чуваемост, като си правим оглушки? Истината е философия. Ин-ян. Диалектика. Следователно истината е в лъжата. В крайна сметка, ако пишеш оди за истината, не я ли обричаш на възторжено целомъдрие?

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 11.02.2012, № 2 (147)