Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ХУМОРА

Петър Краевски

web

Хуморът не е културен спам. Хуморът е ведомствен банкет, на който някой е сипал слабително в пунша. Хуморът е фойерверк в десерта на самодоволството. На конкурс за двойници се явил самият Чарли Чаплин и се класирал трети, извод: конкурсният хумор е голям майтап! Какво по-смешно от хуморист без чувство за хумор? Може би хуморист, който мечтае за Нобел... Лошият хуморист е добряк по душа - че как да умориш някого от смях? Като гледам как всеки се хили на показан пръст, си мисля - навярно хуморът е сатира, която не си е изпила хапчетата. По дефолт хуморът е забавен, но не и за бавно загряващи. Откакто гледам телевизия, шоу програмите ми приличат на бръснарски салони - пълни са с брадати вицове! Евтиният хумор тържествува в ефира. Посредственият хумор пълни хумористичните вестници. Добрият хумор е този, за който нямаме време. Времената се менят. Представете си, че в небето се появи НЛО. Хумористът на соцреализма ще прошепне: „Над България летящите чинии са празни!”. А постмодерният хуморист ще изкрещи: „Над България лятящите чинии са тоалетни!”... Ако някой те накара да се напикаеш от смях, значи ли, че прави клозетен хумор? „Напиках се от смях!”, призна ми една фенка, а после се оказа, че страдала от цистит. Ама, че работа! Много хумористи бачкат като луди, дори когато хуморът е в отпуска! Лично аз, изглежда, съм голям хуморист - обещах на една мадама: „Ще те скъсам!” и наистина я скъсах - от смях! В крайна сметка разбрах какво е хуморът - това е нещо, което не мога да обясня.

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.10.2011, № 10 (143)