Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ЕГОИЗМА

Петър Краевски

web

Аз съм този, който казва: „Мразя егоцентризма! Виж, хелиоцентризмът е друга работа, но не мога да огрея навсякъде...” Нима съм егоист само защото светът се върти около мен? Не, аз не съм егоист - цял ден писах възхвала за другите, но ми свърши симпатичното мастило. Майната му на егоизма! Все ще изкарам някак на едното тщеславие. И да се разберем - признанието, че не съм егоист, го искам само за себе си! Защото няма по-ужасни хора от егоистите - обичат себе си, а не мен! Готов съм да преглътна егоизма на околните, стига да ми направят евала. Ако егоизмът имаше език, щеше да си оближе и задника. Егоистът ти казва право в очите „Обичам те!”, стига да се оглежда в тях. Някои хора толкова са влюбени в себе си, че си мечтаят да са хермафродити. И егоизмът се размножава. Резултатът е двуличие. Това е то душевният дискомфорт - егоист с раздвоение на личността! Егото е местна валута, която инфлацията ще изяде. Егоизмът е меден кавал с една дупка, ама деветата! По пътя към Бога егоизмът е паркинг, където ще ти откраднат гумите. В името на общото благо егоистът жертва чуждото щастие. В конституцията на егоиста всички са равни - на нула. Демокрацията е ведрата усмивка на егоизма. Това е коронният номер на егоиста - загърбва те с усмивка. В този текст дадох всичко от себе си, затова сам ще си го чета. Вече го прочетохте? Длъжници сте ми, ще го запомня. Егоистът винаги мисли за другите - как да забравиш тези, които са ти длъжни?

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.10.2011, № 10 (143)