Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОДА ЗА ДЕБЕЛАНКОВЦИТЕ

Петър Краевски

web

Наднормено тегло ли? Глупости! За всичко е виновна гравитацията. Защо дебелите хора са усмихнати и добродушни? Защото нито могат да се бият, нито да избягат. Опитах се да избягам от себе си. Не успях. Границите постоянно се разширяват! Напълнееш ли, нямаш полезен ход - вземеш се в ръце и се изкилиш. Ама стига сте ми викали: „Вземи се в ръце!” - че аз да не съм щангист? „Притеснена съм!”, сподели Мис Максишоу, „От цял час не съм слагала нищо в устата си. Май съм жертва на анорексията...”. Ето това е липса на тактичност - тренираш си спортна гимнастика и изведнъж те насочат към сумото! Тактичност е да завариш жена си на кантара и да кажеш: „Изобщо не си дебела. Просто за тия килограми трябва да си висока три метра”. Няма справедливост на тоя свят - един се тъпче, друг напълнява! При демокрацията всеки може да прояви характер - Дон Кихот щурмува вентилатор, Санчо Панса скача на батут. Политиката е балерина, която страда от три болести - дебелогъзие, дебелокожие, дебелоочие. Диетолози ме посъветваха да се храня рационално. Послушах ги. Вече се храня с ръце. Минах на диета. Чудех се от какво да се лиша? Взех радикални мерки - лиших се от лишенията. Нямам нищо против диетите, стига да не засягат яденето и пиенето. През живота си съм погълнал толкова холестеролни бомби, че май е време да ми дадат награда за мир. Това ме крепи в творчеството - при моето наднормено тегло просто няма как да съм слаб писател. Затова съм против диетите - искам да стана Нобелов лауреат!

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.10.2011, № 10 (143)