Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТЕСТ

Мая Кисьова

web

Бялата кралица щракаше с мишката бързо и в smart-опиянение решаваше тест за интелигентност. Задача 13 изискваше смислова комбинация от няколко думи, започващи с буквата “К”. Тя успя да свърже “Крал ли е кралят, крихтящ в кревата на камериерката?”, но остана думата “кръв”. Кралицата беше възпитавана в дух на алтруизъм, народът я обожаваше, благодарение на нейните скрити дипломатически способности, които тя внушаваше на краля, държавата процъфтяваше. Какво да прави с тая крайна дума “кръв”?!

Заразхожда се в трескаво търсене на идея. От коридора лъхаше мълчанието на 13.15 ч. следобед. Короната на краля лежеше върху брилянтен пурпур, но тялото му не беше в брачното легло. Изпод пурпура се показваше крайче на снимка. Кралицата забрави, че любопитството не й подхожда, и лекичко измъкна снимката. Оттам я гледаше нагличко личицето на камериерката, обрамчено в кралските червени рози.

А от ъгловата стаичка, която обитаваше момичето, се чуваше крихтене. “Крал ли е кралят, който крихти в кревата на камериерката?” - бялата кралица неминуемо бе длъжна да отговори на въпроса, за да реши теста. И тъй като отговорът беше “не”, трябваше да действа, за да стигне до решението. Тя повика своя русокос паж, нареди му да извади с пинцета един малък диамант от кралската корона и в 13.30 ч. да го пусне незабелязано в престилката на камериерката. В 13.45 ч. да докладва на придворния детектив за кражба, в 14.00 ч. да я осъдят и в 14.15 ч. да бъде обезглавена в задния двор, където готвачът колеше птици за кухнята, без право на свещеник и публика.

Когато кралицата се върна пред екрана с теста, думата “кръв” беше изчезнала, а задачата беше индикирана като успешно изпълнена.

Кралицата изключи компютъра и се запъти към своите бели рози, придружена от русокосия паж. След като погалиха розите и поговориха с тях за времето, тя изпрати пажа за придворния лекар - да прегледа простатата на краля.

 

 

© Мая Кисьова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 13.05.2011, № 5 (138)