Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЖИВОТЪТ БЕЗ НЕГО

Иван Димитров

web

Изобщо не можеше да разбере къде се беше дянало. В единия момент се намираше тук, а в следващия го нямаше до такава степен, че дори споменът за него беше до немай-къде избледнял. Може би го беше загубил, но от друга страна, губят ли се подобни неща? Не е като да си забравиш портфейла на бара или да оставиш вкъщи билета за концерта, на който ще ходиш довечера. Или някой му го беше откраднал? Да, това звучеше по-правдоподобно. На този свят се срещат какви ли не отрепки. Нищо чудно така да е станало. Набелязали са го. Издебнали са го, когато е бил уязвим, и са го откраднали. Не знаеше как се крадат подобни неща. Не можеше и да си го представи. Но ако е за лошо, помисли си той, хората са изобретателни. Ако е за добро, не спират да се офлянкват, но за лошо и за собствена изгода винаги ще измислят някоя схема. То и не го интересуваше точно как беше изчезнало. Проблемът беше липсата му и несигурността дали ще може някога да си го върне отново. Всъщност не можеше да определи какво липсва. Усещаше отсъствието му, дразнеше го празнотата. Но какво беше точно? Със седмици си блъскаше главата да го формулира и все не се получаваше, а думата му беше на върха на езика. Накрая се отказа от опитите за назоваване. Знаеше само едно. Животът без него не беше живот в истинския смисъл на думата. Не беше и съществуване, нито дори живуркане. Животът без него просто не беше възможен. Животът без него беше равнозначен на смърт.

 

 

© Иван Димитров
=============================
© Електронно списание LiterNet, 16.09.2017, № 9 (214)

Други публикации:
Иван Димитров. Силата на думите. Пловдив: Жанет-45, 2017.