Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА СПАЗВАНЕТО НА ОБЕЩАНИЯ

Галина Налбантова

web

Ти ли си тази
Дето има да идва
Или друга да чакам

"Йоан", Георги Господинов

Обещай ми, каза той една меланхолична есенна вечер, с мокри гниещи листа в парка и мирис на мъгла, да си помислим един за друг на Нова Година в полунощ.

Очите му гледаха през мен, синьо изпразнени от тъгата, докато аз се правех на загрижена майка и закопчавах плътно якето му. Миришеше на дъжд, на пръст и в сумрака на падащата вечер аз го желаех повече от преди.

Аз спазих обещанието. Но дали той го спази, не знам. Защо ли?

Може би, защото по Нова година вече нито се чувахме, нито се виждахме... но със сигурност се мислехме. Може би защото той беше със жена си, а аз в друг град. Може би заради всички малки причини, поради които не можехме да бъдем заедно.

Но сред новогодишната полунощ на кристално шампанско, хора, фойерверки, когато моята мисъл се отправи към него, той не беше там. Душата ми го чакаше над облаците, пълни със сняг, над фойерверките, летящите тапи от шампанско и човешка глъч. Чакаше своята новогодишна целувка с него. Но бях сама.

Може би той никога не е мислел да дойде. А може би просто винаги е искал да знае, че някъде там над облаците, в полунощ на новата година, една женска душа го чака с целувка.

Може би още го чакам.

 

 

© Галина Налбантова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 27.01.2011, № 1 (134)