Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

GENIUS LOCI: ГРАДЪТ И ПОЕТЪТ

web

На Христо Фотев (1934-2002-2011)

“Българин и жител на Бургас”, Христо Фотев Константинов е роден на 25 март - Благовещение - през 1934 г. в Истанбул. През 1940 г. стъпва на бургаска з-мя и “морето се изправя пред очите му”. След това - жената и жената, и жената. И неговата Eureka! - най-романтичната - за нея:

Колко си хубава!
Господи,
колко си хубава!

Според едно предание, когато разбрали за смъртта на Христо Фотев - 27 юли 2002 г. - бургазлиите извикали: “Фотев е мъртав. Няма море, няма жени.”

С д-р Франческо Аджелуци работихме заедно в Института по невробиология в Рим. Франческо изследваше как слушането на музика и четенето на поезия влияят на мозъчната физиология. Наред с науката, той, като Овидий, пишеше своите Amores- от Франческо научих латинската дума за поет: vate. Той ми обясни, че “вате” означава “предсказател, изпълнен с вдъхновение, предизвикващо екстаз”, а поезията е una storia d'amore eterna, (една история за вечната любов). От Франческо знам още, че Овидий, заради бохемския живот и любовните си стихове, е бил прогонен от Рим и заточен в Томис, днешния румънски град Констанца. От професор Иван Карайотов - автор на “История на Бургас” - научих, че това е било по времето на тракийския цар Котис, който “със сигурност е един от първите поети в района на Бургаския залив”. Към него Овидий се обръщал с: “Двамата с тебе пренасяме жертви на един и същ олтар.” А Добрина Топалова - автор на “Явлението Петя Дубарова” - ми каза, че “на света винаги му е нужен Поетът, за да му прелее Дух.”

В “Поезия на екстаза” професор Светлозар Игов е написал: „Не знам много ли са българските градове, които могат да се похвалят, че са обезсмъртени в толкова хубави стихове. А и не знам дали е правилно да нарека Бургас родното място на поета Христо Фотев, а не Христо Фотев - родината на поетичния Бургас. Поне за мен Бургас винаги е присъствал такъв, какъвто го е създал в поезията си Христо Фотев. Защото не градовете създават поетите, а поетите - градовете.”.

И така, Бургас е градът на Христо Фотев и градът, създаден от Христо Фотев. Както Таити е островът на и островът, създаден от Пол Гоген. Според едно предание, когато разбрали за смъртта му - 8 май 1903 г. - таитяните извикали “Гоген е мъртъв. Няма рай.” И Хорхе Луис Борхес - в разказа си “Тльон, Укбар, Orbis Tertius” - има подобен мотив: „Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, когато хората забравят за тях. Класически пример за това е един праг, който съществувал дотогава, докато на него стоял някакъв старец, и който изчезнал след смъртта му.”Като Духа на един град, който съществувал, докато в него живял един Поет, и който изчезнал след смъртта му.

Подобно на “цялото съществува преди неговите части” (Аристотел), в "Рицарят на печалния образ" Мигел де Унамуно пише: "Душата на един град носи в себе си бъдещия герой, преди той да е видял бял свят, предусеща го като блуждаещ в нея дух, който се оформя, и очаква неговата поява. Героят се вдъхновява от великите идеи на времето си, чувства нуждите на своето време - и се прониква от едните и другите. Героят не е нищо друго освен индивидуализирана колективна душа” - Genius loci (Дух на мястото).

 

 

© Георги Чалдъков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 22.07.2011, № 7 (140)