Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДА КОМАНДВАШ ПАРАДА ПО ПЪТЯ ЗА АДА

Даниела Горчева

web

"Бойкот на референдума", бодро подвикват иначе читави хора, но за жалост малцина се сещат да прочетат какъв въпрос се задава на референдума, какво гласи законът и какви ще са последствията от евентуален бойкот от страна на разумните хора.

Преди няколко дни Комитетът за българо-европейско сътрудничество (КБЕС), Швеция публикува своето становище относно това какви ще са резултатите от евентуален бойкот на референдума СПОРЕД предвиденото в закона (Иванов 2013).

Нека да погледнем първо какъв въпрос задават управляващите от ГЕРБ на този референдум - клопка?

Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?

Думата Белене не се споменава? Защо?

За да се заблудят хората, че не става дума за АЕЦ Белене, а уж за нова ядрена централа... някъде си в България.

Но така ли е наистина? Или става дума за хитра уловка от страна на ГЕРБ?

Да видим сега какво казва законът за референдума.

Цитирам:

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление:

Чл. 23 (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

Чл. 52. (1) Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.

Край на цитата.

Най-просто казано - ако на референдума гласуват по-малко от гласувалите на предишните парламентарни избори, тоест 62% от гласоподавателите, но над 20 % от тях (а в това няма съмнение и не само защото БСП и ГЕРБ могат спокойно да активират милион и половина избиратели, повечето от които дирижирано да гласуват с "ДА", но и защото последните проучвания показват недвусмислено, че избирателната активност ще е около 30-35%) и ако същевременно противниците на АЕЦ Белене си останат вкъщи и не гласуват изобщо, тогава резултатът от референдума ще е:

ЗА нова АЕЦ в Белене!

Тъй като в този случай законът задължава управляващите в ТРИМЕСЕЧЕН срок да вземат предвид желанието на гражданите, от ГЕРБ извинително ще повдигнат рамене и ще кажат: ние не искахме, но вие ни принудихте.

Всъщност с този референдум не е изключено рубладжиите от ГЕРБ да бързат да прецакат рубладжиите от БСП и именно те да отправят поръчката към Кремъл за строеж на нова АЕЦ против националните интереси на България.

В тримесечен срок – тоест до 27 април, ГЕРБ ще са длъжни да вземат решение и е възможно да сключат споразумение с Кремъл.

С Кремъл, да. Защото с кого иначе ще сключат управляващите от ГЕРБ споразумение в... тримесечен срок?

На хоризонта не се мяркат никакви западни инвеститори с мерак да строят АЕЦ в България и едва ли изневиделица през февруари или март ще се появят такива.

Има един-единствен мераклия да строи ядрена централа в България - Русия на Путин.

 

А къде и какво иска да строи Русия?

Иска да строи нова АЕЦ в Белене или в Козлодуй и да притежава част от нея.

Което според новоприетия руски закон дава право на Русия да "защитава" с войските си собствеността си навсякъде по света, вкл. в Белене или в Козлодуй.

(Забележка: днешната АЕЦ Козлодуй, за разлика от новозамислената АЕЦ - съсобственост и на Русия, е изцяло българска собственост.)

Освен позора България като троянски кон да даде ядрен плацдарм на Русия в ЕС, остава въпросът при какви условия ще бъде поръчана тази нова руска АЕЦ?

 

И отговорът е: при заробващи България условия

Защото става дума за руска държавна централа, с руски допотопни реактори, морално остарели ОТСЕГА, при това работещи само с гориво от Русия, само с Русия като приемаща обратно отработеното радиоактивно гориво и само със специалисти от Русия. Че и със строители и с охрана от Русия (за да гарантират "безопасността" на ядрената си централа).

Да, с този референдум ГЕРБ надцакват БСП, а двете заедно - България.

Къде сме ние, гражданите, обаче?

Къде е българската интелигенция да ги предупреди за опасността?

Наистина, опитаха се някои народни представители като Лъчезар Тошев (СДС) и Иван Иванов (ДСБ) да попречат на тази надвиснала над България заплаха.

Глас в пустиня!

 

Бойкот на референдума ли?

Представете си следната ситуация. Посред зима в планината шумна компания се е спряла под една скала и спори на висок глас накъде да тръгне.

Разумен глас предупреждава пишман планинарите, че са точно на пътя на падаща лавина и трябва незабавно да се отместят.

Песимистът в групата казва, че лавината така и така ще ги затрупа и затова няма смисъл да се прави никакъв опит за спасение.

Останалите подхващат спор дали да се тръгне наляво или надясно, дали да си сложат шапка или може и без шапка, а оптимистите в групата твърдят, че лавина няма, а ако има, няма да падне или ако падне, няма да ги затрупа, а ако ги затрупа, ще дойдат от ЕС и ще ги извадят.

Прагматиците отбелязват, че лавините са хубаво нещо, защото създават работни места за местните хора, даже ако не са спасители, а гробари.

Смелостта на други пък стига дотам, че извикват с пълно гърло: "Ние няма да й участваме на тая лавина в игричките! Откъде-накъде ние ще се местим, да се отмести тя! Бойкот на лавините!"

Представете си сега японци, на които съобщават, че има опасност от цунами, вместо да бягат, да зареят поглед в далечината и да подхванат спор вижда ли се цунами, или не.

Може да се каже и още по-просто: ако не гласувате, все едно че сте гласували с ДА за поредното поробване на България от Русия.

Защото проучванията отсега показват, че ще гласуват около 30-35% от избирателите и то предимно тези, които ще гласуват ЗА нова АЕЦ, съсобственост на Русия, тук, на българска територия.

Това означава, че ще дадем възможност на ГЕРБ (които това и чакат!) да сключат договор с Русия за строеж на АЕЦ на българска територия.

Но това не е всичко.

Днес никой в ЕС и света не купува допотопните руски ядрени реактори, които са без задължителния бетонен покрив и необходимата защита, които са изостанали още отсега, а какво ще е след 10, след 20, след 30 години?

През това време България хем ще продължава да ги плаща, хем ще продължава да зависи от Русия, защото тези реактори ще могат да работят само с гориво от Русия, хем ще трябва да издържа и руските оператори, защото това ще е руска централа с руски специалисти на българска земя, хем ще зависи от благоволението на монополистката Русия на каква цена ще става всичко това.

Руските реактори не са конструирани да работят с отработено ядрено гориво, както се експериментира в момента на Запад със съвсем ново поколение ядрени реактори и затова България ще продължава да бъде изправена пред чудовищния проблем къде да складира това гориво и то така, че да се гарантира безопасността на водите и почвите. Или отново от благоволението на Русия да го приема обратно и съответно от икономическия й и политически шантаж.

 

Може ли да спрем това?

Да, ако участваме в референдума и ако гласуваме с НЕ.

Ако бойкотираме референдума, няма да попречим на дирижираните гласове, които ще пуснат своето ДА в неделя.

Но ако гласуваме с НЕ, ще обезсилим гласа на купените, измамените и подлъганите.

С нашето НЕ ще се изпречим на пътя на обезумели от алчност безотговорни и нагли български рубладжии, които се борят кой да вземе големия кремълски подкуп (а че ще поведат България към пропастта, изобщо не се и замислят - било поради невежество, било поради цинизъм).

Нашето НЕ няма да е забрана или пречка пред развитието на бъдеща модерна ядрена енергетика в България, но ще блокира възможна поръчка набързо до 27 април на руска атомна централа на българска територия от днешните управляващи.

Една малка крачка, за да спасим страната си от катастрофалната зависимост - единствено от Русия да се доставя ядреното гориво и единствено Русия да ни освобождава от отработеното радиоактивно гориво. Ако благоволи, когато благоволи и на каквато си иска цена благоволи да го стори.

В противен случай ще сме лично отговорни, че от глупост, леност или безотговорност сме станали част от тези, които са оставили злите сили да поведат парада по пътя за ада, както се пее в едноименната песен на Васко Кръпката (от албума "Лулата на мира", 2006).

Защото ще носим отговорност за набързо поръчана (до 27 април!) от днешните управляващи руска ядрена електроцентрала.

Не е ясно дали бъдещите поколения (ако ги има) ще ни простят проявата на поредната нашенска "предвидливост" - да изядем торбата със сол, да отнесем здрав бой, да си платим скъпо и прескъпо и накрая лениво да скочим право в казана на канибалите.

 

 

ЦИТИРАНА ЛИТЕРАТУРА

Иванов 2013: Иванов, Иван. Становище на КБЕС, Швеция за алтернативите на националния референдум на 27.01.2013. // Свободата, 22.01.2013 <http://www.svobodata.com/page.php?pid=10813&rid=29> (24.01.2013).

 

 

© Даниела Горчева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.01.2013, № 1 (158)