Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТАЗИ КНИГА...

Бисерка Рачева

web | Литературни пространства

...не беше замислена всъщност като книга. ЛИТЕРАТУРНИ ПРОСТРАНСТВА е рубриката, която българската програма на радио "Дойче веле" излъчва от края на 1993 година. В следващите страници е поместена подбрана част от включените в нея портрети на немскоезични писатели на двайстото столетие. Предназначени първоначално за слушане, те са лишени от огладеността на печатания текст, нагласени са според нуждите на по-неподреденото, разговорно слово. Че имах удоволствието да стъкмя тези радиопортрети, дължа на слушателите на "Дойче веле" и на главната редакторка на българската програма Румяна Таслакова. Ако не бяха също тъй колегите ми от редакцията на "Дойче веле", Стефан Цанев като говорител и винаги точно усетлив интерпретатор-озвучител на илюстрациите от художествените текстове на обговаряните автори, както и Васил Шопов, с чийто глас и в чийто български превод в кратките минути на Литературни пространства прозвучаха не малко от тези илюстрации, самата рубрика едва ли щеше да се получи, каквато е. В последна сметка духовното усилие, родено от това особено взаимно насърчение, беше или е, както ми се ще да вярвам, в полза на слушателя-читателя - с любов към литературата.

 

 

© Бисерка Рачева
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 30.01.2007
© Бисерка Рачева. Литературни пространства. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Бисерка Рачева. Литературни пространства. София, 2003.