Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УВОДНИ ДУМИ

Александър П. Маринов

web | Някога... Книга втора

Драги читателю,

В ръцете ти е втората книга от романизованата биография на Петър Маринов "Някога...". Първата книга излезе от печат през 2003 год., когато той навърши 100 години от рождението си. Петър Маринов е бивш учител, историк, краевед и родоповед. Целият си живот и дейност е посветил на своята любима планина Родопа.

В първата книга се разказва за детството и юношеството в родното му село Проглед и Чепеларе, както и за младежките години като ученик в Пловдивската духовна семинария. След завършването й през 1925 г. започва неговото жизнено поприще в Пловдив като свободен гражданин.

Настоящата втора книга разглежда живота му след 1925 г. в Пловдив, Пещера, отново в Пловдив и накрая в Смолян, където съдбата му е определила една друга мисия в обществения и културен живот в Среднородопието.

Разказът в настоящата книга се отличава с по-улегнал тон, липсват "лудите-млади" години от първата книга, интересите му са разнообразни, насочени най-вече към усъвършенстване и усвояване на нови знания. Цялото свободно време посвещава на четене на книги, увлича се от толстоизма, оформя се като заклет антимилитарист. Много му допадат книгите на Достоевски, Толстой, Рабиндранат Тагор и пр. Сприятелява се с дейци на изкуството и културата като художниците Давид Перец, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Здравко Александров, Ангел Коларов, писателя Йордан Ковачев, музиканта Тодор Райчев и др., в резултат на което изгражда у себе си усет към изящното, красивото и умения да разбира живописта. Свири на китара и пее с приятели модерните за онова време стари градски песни, руски романси и родопски народни песни. По-късно се научава да свири на кавал, което му помага при нотиране на мелодиите.

Познанството му със Стою Н. Шишков е повратен момент в неговия живот. Както сам изтъква, Шишков за него е "духовният баща". Той го поощрява да събира народни песни, легенди, предания и др. от Родопите и да ги публикува в родопските издания, да работи за приобщаването на българите мохамедани към българщината. За тази кауза П. Маринов с благословията на Стою Шишков заминава през 1930 г. в Смолян. Тук започва неговата активна творческа дейност. Събира фолклорни материали, публикува битови описания, пословици, гатанки, пише пътеписи и исторически очерци.

Става съредактор на сп. "Родопски преглед", прави първите археологически разкопки край Смолян в местността "Могилата". Написва 16 драматизации и пиеси на родопски диалект, играни от самодейни читалищни трупи по села и градове.

Записките в тази втора книга свършват до 1937 г., когато настъпва нов повратен момент в неговия живот - работата му сред българите мохамедани и основаната Българомохамеданска културно-просветна дружба "Родина", което е обект на описание в третата книга. С тази дейност е свързано по-голямото му публикувано и непубликувано творчество.

Настоящата втора книга е илюстрирана със снимки, някои от които се публикуват за първи път. Накрая са поместени бележки с пояснения за събития, случки и наименования, срещащи се в текста.

И така, драги читатели, на Вашето внимание е една непретенциозна книга, в която са описани бита, нравите и обичаите на населението както в големия град Пловдив, така и в Средните Родопи, пречупени през погледа и мирогледа на един истински родопчанин! Дано тя Ви достави удоволствие и повод за размисъл.

Пловдив, 2006 г.

 

 

© Александър П. Маринов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 29.10.2007
Петър Маринов. Някога... (Книга втора). Съст. Александър Маринов. Варна: LiterNet, 2007.

Други публикации:
Петър Маринов. Някога... 2. Съст. Александър Маринов. Пловдив: АДГ, 2006.