Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РЕГИОНАЛНА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ "ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА"

Теодора Станкова

web

На 27 и 28 април 2006 г. в Бургас се проведе пета научно-практическа конференция за ученици от 9.-12. клас под наслов "Европейски измерения на българската литература". В конференцията взеха участие 42 ученици от Бургас и общината, както и техни връстници от Пловдив.

Настоящото издание се организира от Регионалния инспекторат по образованието и Гимназията с преподаване на немски език "Гьоте", Бургас. Нотка на академизъм внесоха залите, предоставени от Бургаския свободен университет.

Участниците гимназисти направиха под ръководството на своите учители разработки, обвързани с някои от предварително оповестените тематични направления на конференцията:

1. Творчеството на българските поети и белетристи като част от европейската култура. Традициите на Европа и националната самобитност на българската литература.

2. Културният диалог между Европа и България.

3. Приносът на българските творци, литературоведи и езиковеди за развитието на българския език и българската литература.

Учениците трябваше да се съобразят с регламента обемът да е от три страници, което предполага умения за лаконично изказване на същностни неща. Ново изискване тази година бе готовите разработки да се изпратят по електронната поща, което е свързано с компетентности в информационно-комуникационните технологии.

Началото на форума бе поставено с пленарно заседание. Предварителното издаване на сборника с материалите позволи същинската работа на конференцията да се организира под формата на кратко излагане и на дискутиране на представените разработки. Устните презентации позволиха на участниците да изявят личностно присъствие и да отстояват собствена позиция.

Юбилейното пето издание на научно-практическата литературна конференция има своя принос в интелектуалното развитие на бургаската младеж. Форумът бе пореден опит да се очертаят върховете на българската литература и да се съизмерят с европейското културно пространство.

 

 

© Теодора Станкова
=============================
© Български език и литература (електронна версия), 2006, № 5
© Електронно списание LiterNet, 31.01.2007, № 1 (86)

Други публикации:
Български език и литература, 2006, № 5.