Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛА КОЗЛЕВ
=============================

Никола Козлев е роден в гр. Лясковец през 1824 г. На 12 години остава кръгъл сирак. Поради липса на средства напуска образованието си и работи като градинар в Провадийско и Силистра. През 1845 г. Козлев продължава учението си при Ив. Момчилов, Н. Константинов и Д. Михайловски. През 1848 г. заминава за Русия и три години учи в Кишиневската семинария. От 1852 до 1856 г. е учител в Лясковец. Поради участието си във въстанието на капитан Дядо Никола е принуден да забегне в Бесарабия, където написва “Черен арап и хайдут Сидер” и “Бивол Голе и мечка стръвница”, обнародвани в сп. “Общ труд” (1868, кн. 3). Когато се завръща отново в Лясковец, Козлев взема участие в създаването на революционна организация и се среща с В. Левски. След това избягва в Бесарабия, където превежда от руски език “Учебна книга за великия божи мир” (Браила, 1873). След Освобождението е учител в Лясковец и с. Стражица. Ценен документ за възгледите на Никола Козлев е стихотворението му “Всенароден вопиющ глас”. Умира през 1902 г.

ПОЕЗИЯ

Поеми
  Черен арап и хайдут Сидер

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006
Електронно издателство LiterNet