Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КИРИЛ НАЗЪРОВ
=============================

Кирил Стефанов Назъров е роден на 02.11.1941 г. в с. Драгуш, Петричка община. Основно образование завършва в родното си село, гимназия - в гр. Петрич, а българска филология - във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работи като учител в с. Яково, Петричко, в курорта Боровец и в Механотехникума в Благоевград. От 1978 до 1983 г. е драматург на Благоевградския куклен театър. От 1983 до 1995 г. работи като редактор на сп. "Картинна галерия", зам.-главен и гл. редактор на най-популярното детско списание у нас "Славейче". Член е на Съюза на българските писатели от 1980 г. Бил е председател на Детската секция към Съюза, а понастоящем е член на Управителния съвет. Пише предимно за деца. За възрастни е издал книги с афоризми, басни, епиграми, шаржове: "Малокалибрени усмивки" (1970), "Под вол теле" (1989), "Сентенции без претенции" (1991) и "Писатели в епигРАМКИ" (2001), както и повестта "Огражден" (1997). За деца е публикувал книги със стихове, гатанки и проза: "Ловец на дъжд" (1975), "Ало, Слънчице" (1978), "Скороговорки" (1979), "Хоровод" (1980), "Петльов часовник" (1981), "Барабанче бъбриво" (1985), "Къщурка и Щурка" (1985), "Незабравки" (1986), "Сети се ти" (1986), "Буквички скокливи" (1989), "Слънчова шега" (1989), "Вълшебствата на детската градина (1990), "Сто чуденки за чудене" (1993), "Весело букварче" (1994), "Цветница" (2004). Автор е на книгите с приказки: "Приказки за една нощ" (1982), "Пчелария" (1983) и "Приказките на заспивко" (1986), както и на детската пиеса "Звездните мечки", която печели национална награда за драматургия през 1983 г. С национални награди са отличени и книгите му "Хоровод", Пчелария", "Барабанче бъбриво", "Приказките на Заспивко", "Сто чуденки за чудене". С книгата си "Цветница" става първият лауреат на Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Негови книги и отделни творби са преведени на руски, естонски, полски, сръбски, румънски, испански и английски език. Стихотворения и гатанки от Кирил Назъров са включени в учебниците за І, ІІ, ІІІ и ІV клас.

ДЕТСКИ КЪТ

Стихове
Из "Цветница"
  Повикване
  Глухарче
  Танц
  Цветница

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006
Електронно издателство LiterNet