Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРЕДГОВОР

Димитър Маринов

web | История на българската литература

Историята на българската литература не е, и не може да бъде, както всякоя история, оригинален труд. Тя е само сбор от всичко онова, което е изработено от разните наши книжовници на книжовното поле.

При съставянето на тая история, аз съм гледал да събера разпръснатия материал в едно и да го доведа в исторически и систематически ред.

До колко съм сполучил, това ще покаже безпристрастната научна, историческа и литературна критика. Спеша обаче да призная, че има много непълноти и неточности; но те произлизат само от това, че ми липсваха всичките издадени, от нашето възраждане до днес, списания. Тия неточности и непълноти ще се изправят и допълнят само чрез сериозна, но допълняюща критика, и чрез съдействието на всички ония, които биха благоволили да ми изпратят своите бележки.

Има на много места мои лични мнения. Като мои убеждения лични, те може би за другиго ще бъдат неоснователни; но те остават мои, и аз ще се придържа о тях до тогава, до дето не ми се докаже фактически, че съм погрешил в тях. Признавам, че всичко, що е излезнало от ръката на человека не е съвършено и догмат и се усъвършенствува с постоянно изучаване, но всякога, за да се обори нещо, трябват положителни доказателства.

Моят труд е пръв в нашата бедна литература. За да го съставя, принуден съм бил да ровя из цялата наша книжнина, в която, всички знаем, липсват много книжовни трудове на някогашните наши списатели.

Аз ще бъда задоволен, ако моят труд даде подтик към съставянето на по-пълна и по-точна история на книжнината ни.

В заключение на всичко гореизложено ще отправя просба към критиката да бъде справедлива и снизходителна

Лом, на Еньовден, 1885 г.

 

 

© Димитър Маринов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 16.04.2006
Димитър Маринов. История на българската литература. Под редакцията на Албена Вачева. Варна: LiterNet, 2006

Други публикации:
Димитър Маринов. История на българската литература. Пловдив: Издание и печат на Христо Г. Данов, 1887.