Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДУМИТЕ ОТЛИТАТ, НАПИСАНОТО ОСТАВА

Дойно Дойнов

web | Марко Семов. Био-библиография

Има хора - родени артисти, щедро надарени, които са подвластни на много музи. Марко Семов е един от тях. Не защото сам го е искал - обективно животът, а още повече творчеството му ни дават право сега - в неговата 65-годишнина, да го причислим в тази категория творци.

И наистина, речем ли да потърсим първите му стъпки в публицистиката и литературата, ще ги намерим в Златния фонд на Българското радио, във все още неосъзнатото и не докрай опазено документално богатство на Българската национална телевизия, в сценарното многообразие и реализираните филми на българското кино. Трудно ми е да гадая, но ми се струва, че още в младежка възраст е осъзнал мъдростта на древните, че само написаното остава - остава трайно, с цената на вечността. И оправдано, но и осъзнато се зареждат стотици, да не кажа хиляди негови статии, коментари, реплики във вестници и списания, следват десетки художествени книги, пътеписи, есета - и сред тях няколко фундаментални научни труда в областта на българската народопсихология, история, етнология.

Днес с пълно основание можем да характеризираме Марко Семов като един от водещите публицисти в българския исторически живот от последната четвърт на ХХ-то и началото на ХХІ-то столетие; като писател, оставил ярки и необичайно популярни пътеписи в българската литература за България, но и за света от епохата на Студената война и от началото на Глобализацията; като учен, когото утрешните българи може би с основание ще наредят сред изследователите - класици на българската народопсихология.

Марко Семов, професорът в Алма матер, член-кореспондентът на Българската академия на науките, човекът, живее в настоящето - забележителна е неговата гражданска позиция по всички болни въпроси на нашето общество, колизиите на нашето тревожно време го вълнуват, те пулсират в периодичните му изяви в книги, вестници и електронни медии, в академични аудитории, конференции и симпозиуми, но с творчеството си той спечели и бъдещето.

Ето защо задачата на съставителя на настоящото издание е благородна, но изключително трудна. Да се открият и систематизират, да се обработят и поднесат на читателите трудовете на проф. Марко Семов - разнообразни и пръснати в различни източници през четири десетилетия - е едно предизвикателство пред всеки специалист-библиограф. Въпреки това, дори първоначалният поглед върху направеното показва, че доц. д-р Милена Цветкова се е справила изключително успешно. Да! Направеното е не само похвално - то в голяма степен е и пионерско!

Библиографията на всеки творец, наред с информацията за него, е едно признание, тя е и памет, и послание към утрешния ден. Проф. Марко Семов завоюва име и място в съвременната българска наука и литература, чрез био-библиографията си той днес, но повече утре ще мери място и в културната история на България.

На изданието, на него - юбиляра, като му пожелавам здраве и "на добър час", възлагам надежди за растеж, мултиплицирани творчески дела и лично очаквам нови стойностни трудове в най-зрялото му време!

И да повторя думите на древните: "Verba volant, scripta manent"!

 

София
20 септември 2004 г.

 

 

© Дойно Дойнов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.01.2006
Милена Цветкова. Марко Семов. Био-библография. Варна: LiterNet, 2006
.

Други публикации:
Милена Цветкова. Марко Семов. Био-библография. София: УИ "Св. Климент Охридски", 2004.