Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗЛОЖБА РИСУНКИ, ЖИВОПИС И НАКИТИ НА НИКОЛИНА ХРИСТОВА

Виолета Вълканова

web

Изложбата на художничката Николина Христова е един приятен акцент в разнообразния и динамичен културен живот във Варна. Тя включва живопис, рисунки и илюстрации с акварел, молив и туш, отпечатани по компютърен начин, оригинални накити - пластики, и декоративен аквариум.

Николина Христова. Червено цвете (2006)Живописта - маслена техника върху платно, е с фантастични сюжети. Изобразени са същества с човешки лица и природни форми. В техния израз и взаимно отношение личат дълбоко заложени човешки страсти, чувства, мечти и стремежи. Те са представени алегорично чрез голотата и откровеността, и без маската и бариерите на социалните предразсъдъци. Психеделичната гама на цветовете, напомняща розово-виолетов сън, също ни води до едно на пръв поглед детско и неопорочено възприятие на света. Основните състояния на тези лица, духове, животни, са полетът и влечението на двата противоположни пола. Всяко едно от съществата изразява своето влечение и страст по неповторим начин - някои със спотаена агресия и хитрост, а други - с наивна топлота и простодушие. Тази любовна игра се развива някъде между небето и земята, в едно неопределено пространство на щастието. Нетрадиционните сюжети преминават и в самата пластика на рамките. Те са от ръчно обработено дърво, стилно декорирани с метални орнаменти.

Освен живописта, в експозицията са включени рисунки-илюстрации към рекламни календари. Рисунките са творческа разработка на конкретни поръчки. Присъствието на тези творби дава възможност на зрителя да разбере, че поставената задача не е ограничение, а напротив - предизвикателство към художника. Изискванията към него разширяват творческия му диапазон и познанията му. Те дават възможност да покаже уменията си, същевременно задоволявайки претенциите на поръчителя. Николина Христова. Колело (2006)Оригиналната рисунка преминава през допълнителна обработка, за да се вмести в пространството на календара и за да бъде тиражирана. По този начин се запазва изразността на рисунката върху хартия и свободата на движението на ръката, като същевременно става съвместима с един нов формат. Тези рисунки, технически обработени и отпечатани по компютърен начин, стават достъпни за определен кръг клиенти. Художничката опровергава популярното напоследък разбиране, че образите, създадени от движението на компютърната мишка и на “двоичните кодове” в паметта на машинната програма са изкуство. Внушението на авторката е, че единствено художникът може да бъде творец - машината трябва да си остане само средство.

Тя защитава това свое виждане и в авторските си рисунки, изпълнени с класическите техники на акварела, молива и туша. Те, макар и тиражирани по компютърен начин, предават живописния ефект на оригинала и се превръщат в цветен авторски отпечатък, защитен с уникален релефен печат. Рисунките са разделени в три цикъла в зависимост от материала, с който са изпълнени. Героите в творбите са обладани от дребни желания и измислени върховни стремежи. Някои изглеждат трогателно-комични в претенциозната атмосфера, която създават около себе си, а карикатурната им пластичност предизвиква усмивка.

Николина Христова. Накит (2006)Особено оригинални са накитите, чиито замисъл е да подчертаят характера на една нестандартно мислеща жена. Те са пластики - съчетание от три изключително трудни за обработка неблагородни метала - мед, месинг, алпака. Всяко бижу притежава естествен център - стилизирано и богато орнаментирано човешко лице с индивидуален характер и настроение. В общата композиция на накита се долавя усета за спотаена динамика. Отделните елементи естествено се нагаждат към формата и движенията на човешкото тяло. Накитът еднакво добре се съчетава с официален тоалет или артистично-небрежно всекидневно облекло.

Нека накрая представим и една изненада - домашен аквариум, който представлява самостоятелен художествен обект. Той представя авторката като професионален дизайнер, защото в него тя успява умело да примири пластиката на формите и функционалността при един толкова сложен уред.

Изложбата на Николина Христова показва умението и гъвкавостта на художничката при работа както с класическите техники на маслената живопис и приложните изкуства, така и с модерното посредничество на компютъра. Тя успява да запази характерната за своето творчество изисканост, прецизност, хумор и любов към човека, като не остава безразлична към очакванията и изискванията на съвремието.

 


Текстът е четен при откриване на изложбата с рисунки, живопис и накити на Николина Христова в Езиков център "Крег", ул. "В. Друмев" № 24 (3-12 май 2006 г.).

 

 

© Виолета Вълканова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 03.05.2006, № 5 (78)