Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕРА МУТАФЧИЕВА
=============================

Вера МутафчиеваВера Мутафчиева е българска писателка и историк - османист, член на Българската академия на науките. Родена е на 28 март 1929 г. в София, България, дъщеря е на историка Петър Мутафчиев. През 1951 г. завършва история в Софийския университет, а от 1958 г., след защита на дисертацията "Феодалната рента в Османската империя XV-XVI век", става кандидат на историческите науки. От 1978 г. В. Мутафчиева е доктор на историческите науки. Асистент е в Народната библиотека (1951-1955), научен сътрудник в Института по история на БАН (1958-1966), старши научен сътрудник в Института за балканистика при БАН, старши научен сътрудник I степен в Института по литература при БАН (1979-1993). Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в големи тиражи. Сред по-известните й произведения са: "Книга за Софроний", "Случаят Джем", "Летопис на смутното време", "Аз, Анна Комнина", "Предречено от Пагане", спомените й "Бивалици", "Разгадавайки баща си", "Семейна сага" и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история - "Хан Аспарух". Член е на Съюза на българските писатели и негов секретар в периода 1982-1986 г. Била е ръководител на Агенцията за българите в чужбина (1997-1998). Почетен доктор на Нов български университет. Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980). Умира на 09.06.2009 г.

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Статии
  Езикът ни обеднява въпреки повишаването на брутния вътрешен продукт

ПИСМА

Писма
  Писмо до Петър Алипиев

 

* * *
Критика за Вера Мутафчиева

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2008
Електронно издателство LiterNet