Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОНОСПЕКТАКЪЛ ЗА ДВАМА
“Кълбото” в Куклен театър - Ямбол

Светлана Колева

web

“Кълбото” (автор, режисьор и изпълнител - Румен Гаванозов) е образователен моноспектакъл, лишен напълно от опростенческата форма, в която битуват по училища и детски градини подобни представления. Тук не се размахват триъгълници и не се раздават вафли. Децата ви не са провокирани нито да крещят неистово, нито да се състезават. Затова пък са предизвикани да чувстват и мислят за другите около тях, защото нуждите и желанията на тези “други” също заслужават внимание. И дори имат шанса да видят кукла, бидейки на куклен театър, нещо, което гастролиращите образователни спектакли не предлагат често.

В “Кълбото” протича жив диалог между героя Метеоролог и куклата - Земята, за която той се грижи и е загрижен. Актьорът се превъплъщава едновременно в двата образа, като ги изгражда деликатно и ненатрапчиво. На сцената имаме една самотна Земя, която боледува от белодробно заболяване, защото са изсекли горите й, капризна като малко дете и погаждаща номерца на следящия състоянието й самотен Метеоролог. Той рядко познава прогнозата, пада си малко мърморко, но пък открива, сякаш с учудване, че може да е притеснен и да обича това шишкаво въртящо се кълбо, да бъде към него внимателен, да го лекува с думи, да го приспива с песни, да му прави компания в игрите, да живее с него дори когато е трудно и се изисква правене на компромиси със собствените настроения. Куклата, дело на Станислава Георгиева, е майсторски водена от Румен Гаванозов. В един миг се сепвате, защото имате чувството, че актьорът и Кълбото с внушителния диаметър около 2 метра, едновременно извършват действия, несъвместими за управление от скритата ръка на кукловода. Тялото му не излъчва никакво напрежение, то не се напряга във воденето, стои отпуснато, спокойно и естествено, никакви мускули и жили не издават свързаността му с другия герой на сцената, за когото уж знаем, че е неодушевен. А нима другият герой е неодушевен? И магията се случва - вторият образ оживява.

Внушенията на кукления спектакъл “Кълбото” не са директни. Докато го гледа, детето ви ще научи много неща за света, в който живее, и за нуждата от доброта в него, а вие ще си кажете: “Боже мой, откога не съм бил толкова нежен към детето си?” Без да произнася някакви помпозни или уникални реплики, Румен Гаванозов е успял в обикновеността на общуването да открие магията на думите, да ги превърне в точен, семпъл еквивалент на емоционалните състояния, които ни съпътстват в бита и да ги преведе на театрален език. Може би именно затова така бързо се възцари доверието между него и детската публика в салона на Куклен театър - Ямбол, където се реализира спектакълът. Може би причината бе в уникалното му излъчване като актьор. Но докато се усетят, малките зрители бяха въвлечени в играта - пред тях се показваше как нещата от ежедневието могат да се преобразят на сцената, как може да се изиграе въздушно течение или циклон с помощта на малко вата и воали, как шумът и блясъкът на светкавиците и гръмотевиците при буря могат да се изиграят чрез обикновено парче ламарина... Всеки предмет на сцената бе включен в създаването на някаква илюзия, вълшебно претворяваща го в нещо друго. И си припомнихме за кой ли път, че да си актьор не е просто да събереш един площад хора и да викаш срещу тях, да се хилиш и да правиш шутовски номера, за да задържиш вниманието им, а нещо много повече. Румен Гаванозов ни показа как чрез активната работа на индивидуалното си въображение артистът създава от фактите на действителността театралната илюзия, която отваря сърцата ни и те преоткриват отново и отново различните аспекти на човечността.

Моноспектакълът “Кълбото” е втори авторски спектакъл за кукления актьор Румен Гаванозов. Предишният - “В края на ноември” - спечели наградата на Съюза на артистите в България “ИКАР - 2004” за авторски спектакъл, наградата за най-добър спектакъл на пловдивския международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много - 2004” и наградата “Златният делфин” за сценична адаптация на художествено произведение на 13-то издание на варненския международен куклен фестивал тази година. Румен Гаванозов участва и в актьорския екип на наградения със “Златния делфин” - Варна ‘99” куклен спектакъл “Картонени мечти” на театър “Ариел”. Ръководството на Куклен театър - Ямбол заслужава адмирации, че даде възможност на този актьор, автор и режисьор да сътвори новата си постановка “Кълбото” в родния си град. “Представлението за децата и техните възрастни” бе реализирано от Румен Гаванозов в същия екип, както при наградения моноспектакъл “В края на ноември”: сценограф е Станислава Кръстева, музикално оформление - Светлозар Георгиев.

 

 

© Светлана Колева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 23.11.2005, № 11 (72)

Други публикации:
Култура, № 38, 04.11.2005 (със съкращения).