Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РОЗА СТАНКЕВИЧ
=============================

e-mail : roza_s@abv.bg

Роза СтанкевичРоза Станкевич завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология (1975). Защитава докторска дисертация на тема "Янка Купала и българската литература" (Литературен институт при Академията на науките на Беларус, 1984). Работи в Беларуския държавен университет като преподавател по български език (1975-1976). Научен и старши научен сътрудник в Литературен музей "Янка Купала" (1976-1983), литературен редактор в сп. "Работніца і селянка" (1983-1985), старши преподавател в Беларуския държавен университет, факултет Журналистика (1985-1991). Преподавател по български език и литература и руски език и литература в Карлово (1992-1994), сътрудник на сп. "Беларусь" (1995-2000), кореспондент на беларуските "Літаратуры і матсацтва", "Звязда", "Сельская газета", "Настаўніцкая газета" и българските вестници "АБВ", "Пулс", "Работническо дело", "Отечествен фронт", "Карловска трибуна", "Стряма", "Диалог-днес". От 2002 г. е преподавател по философия и свят и личност в Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот, а от 2006 - по беларуски език и литература в ПУ "Паисий Хилендарски". Има многобройни участия в международни научни конференции. Научните й компетенции са в областта на беларуската и българската литератури, българо-беларуските литературни и културни взаимоотношения, теорията на превода, като голяма част от тях се отнасят до творчеството на класиците на беларуската литература. Има 50 публикации в специализираната периодика, около 130 в литературни списания и вестници на Беларус и България. Публикувала е свои творби в сборниците: "Камбаните на съвестта. Български поети за Беларус" (София, 2003), "Кът Роден... магнит за спомени свещени" (София, 2007), "Скъпоценни камъчета" (София, 2009), "40 години с името и духа на Заимов" (Добрич, 2009). Автор на стихосбирката "Из дневника на една гимназистка", на монографията "Янка Купала, Якуб Колас и Максим Багданович в Болгарии. Генезис рецепции" (Минск, 2005; Варна, 2005) и "Срещи на беларуска земя" (Варна, 2010). Член е на Съюза на българските учени. Професор на Международната академия по информационни технологии при ООН. Член на Съюза на писателите на Беларус.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Книги
  Срещи на беларуска земя

ТЕОРИЯ И КРИТИКА НА ПРЕВОДА

На руски език

Книги
  Янка Купала, Якуб Колас и Максим Богданович в Болгарии

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2010
Електронно издателство LiterNet