Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗАЙЦИ

Росица Пиронска

web | Арктични цветя

Едно време у дома гледахме зайци. Много ядат. Много хора гледат зайци. В зайчарници. Но в нашата къща кой да ти прави зайчарник. И майка ми ги завъди в кошарата. Ведно с овцете и козите, и кокошките, дето все влизаха отнякъде. Много удобно. Храниш ги, метеш им от една ръка. Те дояждаха огризките. Нищо не отиваше зян. Само че не за това ми е думата. Друго правеше весели онези две-три лета.

Майка ми след 25 години стаж като начална учителка беше придобила някакви дресьорски умения. И пускаше сутрин зайците да пасат в гората, а вечер ги прибираше с едно пис-пис-пис. Заставаше на вратницата и запискваше. След 5-6 минути трийсетина заека се струпваха пред кошарата и чакаха да им се отвори. До един се прибираха. Нито един не забегна, нито един не го отнесе лисицата. За разлика от кокошките.

Като разправях това след време на приятели, те не вярваха, викаха, че си измислям. И уцелваха направо в болното ми място, защото не знаеха колко ми е кофти, че не ме бива в измислянето, понеже ми е беден речникът. Така си мислех тогава, че речникът има нещо общо с измислянето. "Тя е много чувствителна и няма нещо да не го разбира, но й е беден речникът", повтаряше майка ми пред докторите и все не ме оставяше да говоря, "нали сме от село, колко думи ползваме там."

Една зима брат ми ми писа едно-единствено писмо. Толкоз обичаше да пише. Бях студентка в Силистра, а той в осми клас. Беше леко разтревожен. Както си хрупала сено, една овца отхапала опашката на един заек. "Но ти се не бой. Той и без опашка яде и скача най-много от другите. Какво дири в яслата. Що не си чака реда".

Идната година лека-полека ги изклахме. Първо мъжките почнаха да морят малките, после овцете и козите почнаха да ги мачкат. За което беше виновен пожарът. През пролетта сайвантът се запали. Най-много въглени по тях бяха паднали. Как плака майка ми само.

 

 

© Росица Пиронска
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.02.2008
Росица Пиронска. Арктични цветя. Варна: LiterNet, 2008