Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЕШНИЦИ И ЯБЪЛКИ

Росица Пиронска

web | Арктични цветя

Бог сигурно се е разсърдил, че в един кратък разказ казах, че няма нищо в повторението. Историята с петте лешника от Heartland се повтори с три ябълки. Миналата пролет зарових три семки от "Златна превъзходна" в една малка саксия. Обичам да експериментирам. Нищо нямаше да излезе. Ябълки в саксия. Даже мислех, че някой по невнимание ще изхвърли пръстта. "Я си виж ябълките!", каза майка ми един ден. Бях ги забравила, а те през това време поникнали. Пускаха вече трети листа. Всеки следващ ден чаках да изсъхнат, да не поемат нагоре. Те обаче растяха и в саксията започна да им става тясно. Намерих им удобно място в градината между крушата и астмата и ги пресадих във формата на равнобедрен триъгълник. Една от тях не се прихвана, другите две до ноември станаха около 15 сантиметра високи. През зимата ги покрих със саксии и парцали. Отвих ги чак през април. Чудех се как не са се запарили макар вече да не ме интересуваха много-много. Нали опитът успя. Поникнаха в саксията, оцеляха при минус двадесет градуса. Кога ще даде това ябълки? Ще ги зарежа. Докато махах тревичките около тях, нещо все ме възпираше да не отскубна една малко по-различна тревичка. След три седмици пренесох корен от бабините червени рози до тях. "Ехее, колко листа са пуснали!" И изтръпнах. Тревичката станала ябълка. Точно на мястото на онази, дето не се прихвана. С две още не добре оформени листенца, връх на триъгълника. Никой от къщата не си призна да е хвърлял там семка. Даже ме изгледаха доста подозрително.

Счупих единия от петте лешника, когато се опитах да счупя и втория, нещо изхвърли камъка от ръката ми... Бръкнах в джоба си, лешниците бяха пет.

 

 

© Росица Пиронска
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.02.2008
Росица Пиронска. Арктични цветя. Варна: LiterNet, 2008