Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАК НАУЧИХ ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

Росица Пиронска

web | Арктични цветя

Изпратиха ме да върна една бяла керамична паница на комшиите. За по-бързо си взех колелото. Бях голяма вече за него, затова стъпвах с единия крак на пръчката между двете задни гуми, а с другият се засилвах. Улицата ни беше кална и неравна. Запъна се предното колело в един камък и аз по очи. Паницата оцеля. Докато падах, само за нея мислех. Нямаше друг начин да я спася, освен да вдигна ръката, в която я държаж. Пожертвах носа си, бузите, челото. Отнесох си и боя. Ами ако съм я била счупила. И така ли ожулена съм щяла да ходя сега. Момчетата от махалата търчаха по мен: "Да не си ходила на Балканската война". Как звучеше само! Балканската война. Вместо срам изпитвах гордост от ожуления си нос.

Чак след години попитах какво е това Балканската война. Не беше по-интересно от моя опит с колелото.

Веднъж, като се спънах на Кошарките, една стръмна местност, се спрях чак при една преродила дуда. Прибрах се синьо-зелена. И пак бой.

И откъде да знам, че клоните на върбите са крехки. Тъкмо да си отрежа пръчка и клонът прас-с-с, а отдолу камъни и коприва. С вдигната ръка стискам ножа да не го изгубя. Така сърбеше, че не усетих боя.

Най-често ме спасяваше шурнала от носа ми кръв. Капилярите ми лесно се пукаха.

 

 

© Росица Пиронска
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.02.2008
Росица Пиронска. Арктични цветя. Варна: LiterNet, 2008