Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕДИН ДЕН ПРЕДИ БАБА ДА УМРЕ

Росица Пиронска

web | Арктични цветя

И съм облечена в шалвари (не нося шалвари, никога не съм носила), а горе гола-голеничка. И тичам през селото и си крия гърдите, срамувам се, няма къде да се скрия, пълно е с народ. Момче ми е откраднало дрехите. Всички ме познават, но никой не се притичва, никой не ми подава дреха. Попадам в моминска квартира насред улицата. Къде са стените, всичко се вижда. Открадвам си елек и фанела, оставям обувките си в замяна. Елекът и фанелата са от кафява вълна, каквато старите носят. Пак тичам през селото, насреща ми леля, сестрата на майка ми, "намери ми дрехи, викам й, тези не са мои". И тя ми подава бяла риза и булченски елек. Вече не се срамувам.

На другия ден баща и дъщеря си отидоха заедно, на следващия баба, след тях един мъж, същият ден брат му паднал от удар на гроба. Дни наред погребения. Личен февруарски апокалипсис. Никой не си отиде от старост. Болести, болести. За които ни уверяваха, че в идния век ще са само спомен. Но явно на Бог му е угодно да има пришествия, щом прави медицината безсилна.

 

 

© Росица Пиронска
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.02.2008
Росица Пиронска. Арктични цветя. Варна: LiterNet, 2008