Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

9 ФЕВРУАРИ 2007

Росица Пиронска

web | Арктични цветя

Казват, че в очите на дете човек може да се познае. Още повече в очите на малко дете. При някои народи децата са равнозначни на богове. Възрастните се оставят да бъдат водени от тях.

Връщахме се от гробището, баба отнесе година. По пътя жените се отбиха в двора на една къща да се порадват на едно дете. Малко, около двегодишно момиченце с руса косица и сини очи. Отбих се и аз. Момиченцето се усмихваше и наричаше всяка от жените така, както я виждаше - баба, леля, кака, даже една от тях нарече мама. Когато спря погледа си върху мен, усмивката му изчезна и върху лицето му се изписа огромна въпросителна. Очите му леко потъмняха, сякаш се вглъбиха. За миг се разсея, после пак ме погледна, същото. Веждите му останаха повдигнати. Не изрече нищо. Усмихнах се и направих същото изражение. Детето мълчеше, взирайки се в мен.

Гледахме се така, докато жената, която го държеше, се намеси и отвлече вниманието му към другите жени, които то отново започна да нарича баба, леля, кака...

Свикнала съм децата да се взират в мен. Случва ми се напрекъснато, и в градовете и по селата. Майките им най-често си мислят, че ги урочасвам и ми хвърлат злобни погледи. Но толкова голяма въпросителна върху лицето на малък бог ми се случваше за първи път.

 

 

© Росица Пиронска
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.02.2008
Росица Пиронска. Арктични цветя. Варна: LiterNet, 2008