Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

["ИСТОРIЯ СЛАВЯНСКИХ ЛИТЕРАТУР" ОТ А. ПИПИН И В. Д. СПАСОВИЧ]

Рашко Блъсков

web | Историография и критика

Наскоро се е появило в руската литература едно доста интересно съчинение за славянските народи, особено за нас - българите. То носи заглавие: Исторiя Славянских литератур и е написано от двама отлични руски списатели по славяноведението: А. Пипин и В. Д. Спасович. Ние няма да се простираме да говорим на дълго и широко върху това ново съчинение, а само ще се ограничим с толкоз, като приведем за любопитство на читателите си онова, що се отнася до нас българите, и което стои на пръв план в съчинението, именно кратък поглед върху българската литература, дето обема една глава на три подразделения със следующото съдържание:

ГЛАВА ПЪРВА. За българите. - Исторически забележки.

1. Древни времена. - Черковно-византийска литература. - Литература на повестите и богомилство. - Лъжовни книги. - Поп Еремия. - Исторически книги. - Второ българско царство. - Патриарх Евтимий и неговата школа.

2. Век на турското иго, начало на възраждането. - Турското иго. - Падането на народа и на литературата. - Фанариотите. - Признаци на възраждане. - Софроний Врачански. - Венелин. - Начатки на литературата, и черковния въпрос.- Най-новите писатели. - Литературният език.

3. Народната поезия на българите. - Сборници на песните. - Български епос.

От приведеното по-горе съдържание всеки вижда каква важност може да има реченото съчинение за нас българите, които току-речи, до нине сме били лишени от подобно съчинение. Като взехме предвид, че настоящето съчинение ще послужи в това отношение на нашата читающа публика, ние се решаваме да преведем за сега и издадем в особена книжка само тая част, що се отнася до нашата литература, с надежда, че тя ще намери добър отзив у всеки любител на народната ни писменост.

СТАР БЛЪСКОВ

 

 

© Рашко Блъсков
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 28.09.2005
Историография и критика. Съст. Албена Вачева. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Градина (Русчук), год. І, 1881, кн. 5, стр. 8.