Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЛЮШЕНАТА КОЗИЧКА

Петя Караколева

web

Косата й била зелена с бяла точица на върха на всеки косъм и отдалече главата й приличала на захаросан ментов бонбон. Иначе Амира с нищо не се отличавала от другите седемгодишни момиченца. И все пак се отличавала - всяка играчка, когато я докоснела с ръка, оживявала.

Така се случило и с плюшената козичка, която някой изгубил или захвърлил в къпиновия храст. Лошото било, че преди да я изгуби или захвърли, откъснал едното й краче. И когато Амира я докоснала, козичката изврещяла и се опитала да ходи, но непрекъснато падала. Защото, който е свикнал на четири крака, много трудно се научава да ходи на три.

Цяла седмица Амира се занимавала само с нея. Дори ушила плюшено краче, обаче то не оживяло от докосването й, а как да сложиш плюшено краче на жива козичка? Амира била тъжна. От сутрин до вечер седяла на двора и я гледала как куца, пада и никак не може да върви.

И ето че дошъл сънят. Сънят бил голям и зелен. В горния край греело зелено слънце, а в долния зеленокосата Амира тичала заедно с козичката, която имала четири крака.

На сутринта Амира се събудила и никъде не намерила козичката. Нито на двора, нито на улицата, нито дори в къпиновия храст. И изведнъж се сетила, че сигурно е останала в хубавия сън, където имала четири крака и можела да тича.

 

 

© Петя Караколева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 10.11.2005, № 11 (72)