Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОРЕХОВОТО ЧОВЕЧЕ

Петя Караколева

web

Петя Караколева. Коледни приказки. София: П. К. Яворов, 1991На най-долното клонче на коледното дърво имало орех, увит в златен станиол, в ореха имало столче, а на столчето седяло Ореховото човече и много искало да излезе навън, за да се радва на голямата кафява Коледа - човечето било кафяво, всичко в ореха било кафяво и то си мислело, че и навън всичко е кафяво. Дори Коледата. Но искало да излезе и заради Ореховото момиченце, с което расли заедно и с което си обещали да посрещнат голямата кафява Коледа също заедно. И изведнъж се досетило, че ако счупи златния орех точно срещу Бъдни вечер, това клонче няма да е красиво и децата няма да се радват. Въздъхнало и решило да остане, където е.

А Ореховото момиченце се изкатерило чак на върха на елхата, както се били уговорили, и зачакало. Когато никой не дошъл, продължило да чака, защото ореховите момиченца можели да се катерят нагоре по елхата сами, но да слизат сами, не можели - трябвало приятел да върви до тях.

Стъмнило се, празникът започнал, запалили бенгалски огън и Ореховото момиченце, като не знаело какво друго да прави, взело да лови искрите и да ги подрежда по игличките на елхата. Едно дете казало, че тази елха е красива от горе до долу - от бенгалския огън, който не гаснел, до златния орех на най-долното клонче... Сутринта същото дете свалило златния орех, махнало му станиола и го счупило. Тогава отвътре изскочило Ореховото човече и невидяно и нечуто хукнало към върха на елхата - за него и за Ореховото момиченце Коледата едва сега започвала.

 

 

© Петя Караколева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 20.12.2005, № 12 (73)

Други публикации:
Петя Караколева. Коледни приказки. София: П. К. Яворов, 1991.