Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Август  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НОВО ЦЕННО ГРАДИВО ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Надя Данова

web

През последните години познанието за българската история от края на XIX и началните десетилетия на XX век се обогати благодарение на откриването и публикуването от изследователите на множество нови домашни и чуждестранни исторически извори. Важна част от тази нова, неизползвана до този момент изворова база за българската историческа наука представляват свидетелствата на представителите на католическите и протестантските мисии на Балканите, които разкриват един важен поглед към събитията и личностите в историята на нашия регион. Към тази ценна изворова база се добави наскоро публикуваният от проф. дин Рая Заимова текст на френски език на лазариста Артюр Друлес "Историята на лазаристката мисия в Македония (1839-1939)". Публикуваният текст представлява съставен през 1943 г. машинопис от 210 стр., придружен от 30 фотографии от края на и началото на 20, век и три карти: "Днешна България", "Български села, евангелизирани от мисията" и "План на Зейтенлик". Материалите се съхраняват в архивите на Конгрегацията на Лазаристката мисия в Париж. Изданието е дело на истанбулската издателска къща "The ISIS Press" и включва текста на А. Друлес, придружен от уводна студия на проф. дин Рая Заимова от 20 стр., даваща информация за автора на текста, за неговата дейност и за неговите източници на информация, сред които на първо място са Аналите на Конгрегацията на Мисията, западният периодичен печат и трудовете на българския публицист и дипломат Симеон Радев. Подчертана е широката информираност на автора, което прави неговия текст още по-ценен като исторически извор. Представено е едно кратко изложение на по-важните моменти от развитието на българското униатско движение, като са очертани неговите основни характерни страни и изследователски проблеми. Приложена е подробна библиография на трудовете, хвърлящи светлина върху проблемите на българското църковно-национално движение и католицизма на Балканите.

Книгата на А. Друлес съдържа много ценна информация за събитията и техните актьори, за които не разполагаме с други източници. Вниманието на автора е съсредоточено главно върху българското униатско движение в Македония и ролята на политиката на Рим. Изключително интересни са сведенията за културния и политическия живот на българите в Македония, за политиката на балканските страни по отношение на тях, както и за сложните европейски политики. Особено ценни са съдържащите са в текста данни за българите в Солун, сред които са работили католическите мисионери. Авторът отделя специално внимание на създадените от католиците институции - училища за младежи и девойки, сиропиталище, диспансер и болница. Сред тези институции особено място заема Семинарията в Зейтенлик в близост до Солун, превърнала се във важен просветен център. Подробностите, които А. Друлес изнася за функционирането на Семинарията, за нейните програми и преподаватели са изключително интересни и важни за историята не само на униатското движение, а и изобщо за българската културна история. В книгата са намерили място и множество данни за дейността на католическите мисионери сред българите от Кукуш и други селища в Македония.

Изнесените от Друлес подробности от взаимоотношенията на мисионерите с българските униати хвърлят светлина не само върху религиозния живот, но и върху цялостния културен и политически живот на българите в Солун. Тези данни са особено важни, тъй като става дума за период от балканската история, когато Солун става ключов терен за сблъсъка между национализмите на Балканите. Те допълват представите ни за инструментализацията на религията от конкуриращите се политически сили и сложното преплитане на въздействието на многостранните фактори, влияещи върху хода на събитията в нашия регион. Обогатяват с нови важни щрихи портретите на личностите, играли централна роля, както от българска страна като духовника Лазар Младенов, така и от страна на западното духовенство, което, принудено да се съобразява с изискванията и нуждите на българското паство, проявява изключителна гъвкавост.

Публикацията на ръкописа на лазариста Друлес е осъществена на много високо професионално ниво. Коректно разчетеният от проф. дин Рая Заимова текст е придружен от изготвени от нея подробни бележки, които внасят допълнителна яснота по разглежданите в оригинала въпроси, като помагат за възприемането на текста на Друлес. Издирена е и е изнесена подробна информация, която е важна не само за изследователите на миналото, но и за широката читателска публика, както и за учащите се. Наситеният с нови сведения за хора и събития текст на А. Друлес е незаменим източник на данни за изследвания в областта на социалната история, в областта на демографията, микроисторията, историята на манталитетите, етнографията, историята на идеите, политическата и дипломатическата история.

 


Arthur Drouléz C. M. Histoire de la mission Lazariste de Macédoine (1839-1939). Texte publié par les soins de Raia Zaimova. Istanbul: Les Éditons ISIS, 2018. 268 p., ISBN: 978-975-428-559-4.

 

 

© Надя Данова
=============================
© Електронно списание LiterNet, 29.10.2018, № 10 (227)