Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

["ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА" ОТ Д. МАРИНОВ]

Георги Ц. Гинчев

web | Историография и критика

История на Българската литература. От Д. Маринов, преподавател при Ломската реална гимназия. 1887. Издание и печат на Христо Г. Данов в Пловдив. Първо издание. Цена лева 3.50.

Нашата литература се намерва в началото на своето развитие. Литература, каквато имат други народи, ние нямаме; ние сме останали твърде назад от общия прогрес. Новата ни литература започва своето съществувание от времето на възраждането ни. Тя се е развивала, до колкото е могла, не при благоприятни условия. Тя навсякъде е била придружавана от разни спънки и стеснения. При всичко, че ние днес се намерваме при съвсем други обстоятелства, от колкото бяхме при тези, които бяха преди десет години, но литературата ни и още продължава да се крета и влече, като пребита змия. Доста много литературни предприятия са започвани, но ни едно почти не е харосвало. Това можем да видим най-добре от доста много издавани вестници и списания, които са угасвали след едно непродължително съществувание. Това печално явление, разбира се, не ни прави чест.

Изучаването историята на литературата ни има голяма важност. Историята на литературата има за цел да ни представи в систематически и исторически ред и изцяло, от старо време и до днес, всички литературни трудове и дела и всичко онова, което е помагало или пречило на появяването или пък на развитието им. Историята на литературата ни е неотделима част от политическата ни история. Историята на литературата ще ни покаже умствения народен живот - нашата култура. Относително това Всеобщата История ни учи пък, че народ, който няма книжнина (литература), който не проявява умствен живот, е обречен на смърт и претопяване в друг народ, в случай че се завладее от народ, който стои по-горе от него със своята култура. Стига само да разгърнем вечния съдия за преминалите времена - историята, и ще срещнем не малко примери. В началото на сегашното столетие същото е било и с нас и изгледвало е, че не съществува, вече Български народ. Притиснати под две ига - политическо и духовно, българите бедствуваха да бъдат погърчени, но това не можа да се извърши, благодарение само на неуморимите труженици и мъченици на идеята: да се изведе народът от мъртвилото, което го беше обзело и да се доведе до съзнание, като се пробуди в него умственият живот.

Историята на българската литература е един от най-важните предмети, които се преподават в най-горния клас на нашите гимназии. По историята на литературата ни до сега не е имало ни един учебник, а даже и ръководство. Истина, имаме в хилав превод историята на Българската литература от Пипин и Спасович, но тя е далеч да послужи в това отношение. Тази празнота иде да запълни г. Д. Маринов със своя сериозен труд - “История на Българската литература”, - иде да помогне на учащите се младежи и на тези, които се интересуват и желаят да изучават нашата литература.

Г-н Маринов дели българската литература на два периода: Старий век и Новий век. В първата част - Старий век, той излага:

А. Животът на българския народ в най-старо време.

а) Семейният живот на българския народ в най-старо време.

б) Вяра и обичаи на българите в най-старо време.

в) Народната книжнина, или народните умотворения.

г) Моралното и интелектуалното състояние на българите.

Б. Славяните се заселват на Балканския полуостров (III-VII столетие).

В. Литературната деятелност на славяните, останали под Византийска власт.

Г. Дохождането на българите на Балканския полуостров до покръщението им (679-864).

Д. Покръщението на българските славяни и борбата на Кирил и Методий за славянската идея.

Е. Старобългарска, славянска или византийска литература.

Ж. Литературната деятелност във времето на Второто (търновското) царство.

Във втората част - Новия век, той излага:

А. Времето на турското владичество в първите четири столетия (1398-1760 год.).

Б. Времето на възраждането ни (1760-1855).

Г. Времето на новата ни литературна деятелност до освобождението на една част от Целокупна България (1855-1878).

Д. Времето на литературната ни деятелност в най-ново време (1878-?)

“Историята на Българската литература” от г. Маринов е обемиста книга; съдържанието й, според нас, е изложено добре и систематически, а слогът е гладък и ясен. Досега подобен труд не сме имали. Но до колко е той сполучлив, остава да се произнесе безпристрастната и сериозна критика. Не ще никакво съмнение, че не е лесно да се състави подобно нещо. Той сам не отрича, като казва: “че има много непълнотии и неточности”, и че: “тия неточности и непълнотии ще се изправят и допълнят само чрез сериозна, но допълняюща критика и чрез съдействието на всички ония, които биха благоволили да ми изпратят своите бележки”. Надяваме се, ще се притекат мнозина да помогнат г. Маринову, като му изпратят “своите бележки” и сведения, така щото с второ издание да има възможност да преработи своя труд и да отстрани недостатъците, ако има такива. По-после в предговора си той говори: “моят труд е прьв в нашата бедна литература. За да го съставя, принуден съм бил да ровя из цялата наша книжнина, в която, всички знаем, липсват много книжовни трудове на някогашните наши списатели”.

Този труд, вярваме, ще обърне върху си надлежното внимание. Ние сме убедени, че той ще послужи много добре за учебник на учащите се.

Сърадваме г. Маринова за неговия обширен и хубав труд, който, надяваме се, ще срещне благосклонен прием. Ние с удоволствие го препоръчваме. Книгата е от 21 кола, голяма осмина, а цената й е много умерена.

Г. Цанев

 

 

© Георги Ц. Гинчев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 12.10.2005
Историография и критика. Съст. Албена Вачева. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Труд (литературно списание), год. І (1887), кн. 9, с. 569-571.