Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

 

Александър Шпатов

web

Premium pack
B O N I T A
Premium bananas

Class: I
Variety: Cavendish
Minimum length 20 cm
Net wight 40 lb - 18,14 kg
Product of Ecuador
1

 

 

 


1. Събитията на Графа следваха ежедневния си ритъм:

Към 7:30 сутринта първите колички заставаха пред мазетата из близките улички. После идваше ред на обичайното товарене на стоката, неизменно съпроводено с полагащите се напъни, пъшкания и размразяване на вкочанясали крайници. Доста усилия бяха полагани за достигането на пределния товар кашони от банани. Когато това най-накрая се случваше, мускулите се изпъваха решително при първия тласък, а оттам нататък количката бавничко заскрибуцваше по пустия асфалт. С почти същите напъни, пъшкания и вече поразмразили се крайници всичко се складираше на едни забележителни камари на тротоара пред сергиите. Оставаше само щандовете да се подредят, за да можеше в крайна сметка към 9 и нещо по тях да лъснат въпросните гръцки марули, турски домати, аржентински череши, ливански смокини, македонски ябълки и каквото още се сетите. (Тук имаме предвид дори и онзи изключително непривичен и изненадващ момент, в който от един от двестате кашона с надписи Dole - Premium Bananas, Bonita, Excelban, Chiquita - premium pack bananas бяха изваждани и самите златисто-жълтеникави чепки, набрани нейде из далечните плантации на нищо неподозиращата еквадорска джунгла.)

На 150 метра по-нагоре се случваше абсолютно същото с тази разлика, че продавачите си позволяваха да поспят още малко.

Абсолютно същите колички скрибуцаха по преките на Графа с абсолютно същите кашони от банани. На тротоара пред сергиите изникваха абсолютно същите камари със стока, но при условията на една незначителна подробност. Защото наместо атласа за плодове и зеленчуци, от въпросните кашони лъсваха на бял свят "Шифърът на Леонардо" и цялата му прилежаща апологетика; безкомпромисно неизчерпаемата поредица на Паулу Коелю; философските упражнения на четирима будистки монаси и избраните просветления на поне още седем източни мъдреци; преразказаните на достъпен език основи на тибетската йога на съновиденията; безкрайния каталог от наръчници за успехи в любовта, вечния живот, гледането на кучета, професионалния дизайн на печатни материали, тантрическия секс и лечението чрез вино; антикварни издания на изумяващи цени и намачкани комикси за по левче; най-пресните заглавия при крими-бестселърите, екшън-трилърите и фентъзито; луксозните илюстровани издания на Кама Сутра, Андерсеновите приказки и албума "Сто на сто Стоичков"; биографиите на Азис, Тодор Живков и Дейвид Бекъм; всичко сензационно за прабългарите, Втората световна война, храненето според лунния календар, скритите евангелия и задгробния живот; и накрая, разбира се, няколко съвсем прилични и културни заглавия, заслужаващи подобаващото им се място в библиотеката на когото и да било.

 

Щанд # 2: Така де - добре дошли на "Славейков" и моля да не се притеснявате от ужасното време. Какво като е минус седем, какво като тая виелица няма скоро да се спре - бъдете напълно уверени, че до пет минути ще сте намерили книгата, която ви трябва. И ако не я виждате изложена, по-добре попитайте, защото нищо чудно да изскочи нейде из останалите кашони, ако не на този щанд, то със сигурност при колегата. То нали за това мръзнем тука по цял ден.

Щанд #17 не може да не се намеси: И казвайте си каквото ви интересува. А не само да гледате, да гледате, а като ви попита човек да се изплашите и да изфирясате на секундата. Най-обичам да ми каже някой, че "просто гледал" - тука да не ти е разпродажба на обувки, бе? Само това ще ви кажа: знаете ли кое е най-страшното? Имате ли изобщо представа що народ минава всеки ден покрай мене, а пък вечерта като теглиш чертата - продали са се десетина бройки и толкоз. А пък колко си висял на студа, това никой не ти го брои. Ей го и днеска сигурно ще е същото - то от такова шантаво време какво друго да очаква човек.

 

Всичко може да очаква човек - особено в един разказ под линия. И наистина: още и половината кашони не са разтоварени, когато по щандовете започват да пъплят рояци ученици, които за минути изтриват и последния помен за Хари Потър, Тери Пратчет, или каквото там друго фентъзи се сетите. После два бронирани мерцедеса с присъщата им безцеремонност препречват релсите на трамвая, нейде из черните дълбини изскача внушителен телохранител, отправя се към сергиите и за нула време организира събирането на всичкия Паулу Коелю в наличност и да не се раздрънкате, че ви знам къде работите. Чиновнички от близо и далеч се тълпят на "Славейков" по време на почивките си и всяка една от тях си тръгва я с "Пълния хороскоп за 2007 - зодия Риби", я с някой наръчник по Фън Шуи или нетрадиционна медицина, я с някоя кримка, любовно романче и т.н. Още по-впечатляващото е, че до обяд са изчерпани и най-посредствените заглавия на съвременната българска литература. Шашардисаните продавачи успяват да звъннат на някои от авторите с отчаяни молби за презареждане, но и тези бройки скоро привършват. Прилежни студенти масово харчат стипендиите си в името на академичните си търсения и списъка с препоръчителната литература. Дори и последните премръзнали минувачи се осмеляват да погледнат към изложените книги и в крайна сметка те неминуемо си тръгват с някое от заглавията на най-впечатляващите съвременни романи.

Не е за вярване, но с идването на късния следобед пред всеки един от щандовете се извиват опашки, все едно ще си честитим новата 1986-а с по един банан в ръка. Движени от незнайно какви подмолни сили, тълпи от хора се изсипват на "Славейков", въпреки че виелицата се завихря отново. Продавачите буквално са се видели в чудо. Свалили са по един кат от връхните си дрехи и с невиждана за благопочтените им осанки бързина разпределят наличната литература в ръцете на напълно пощурелите купувачи. Даже и част от местните клошари са се наредили чинно пред книгите за по левче и чакат търпеливо, за да се включат към всеобщото настроение на внезапна почит към книгите.

Към седем обаче нещата сякаш поутихват поради простата причина, че щандовете и кашоните от банани почти са се изпразнили. От нямане накъде възрастен господин си купува двете тухли "Митническа тарифа на Европейския съюз" и остава доволен. Какво обаче да кажем за самите продавачи, които се щипят до синьо един другиму само и само да се уверят, че не сънуват, като подозрително потупват пълните си джобове и още по-подозрително оглеждат изпразнените щандове и кашони.

 

На следващия ден обаче събитията на Графа отново следваха ежедневния си ритъм:

Към 9:30 първите колички пак застанаха пред мазетата из близките улички. После дойде редът на товаренето на стоката, неизменно съпроводено с полагащите се напъни, пъшкания и размразяване на вкочанясали крайници. Доста усилия бяха полoжени за достигането на пределния товар кашони от банани, но когато това най-накрая се случи, мускулите се изпънаха решително при първия тласък, а оттам нататък количката бавничко заскрибуца по уличката. С почти същите напъни, пъшкания и вече поразмразени крайници всичко се складираше на едни забележителни камари пред сергиите на" Славейков". Оставаше само щандовете да се подредят.

Което изведнъж се оказва изключително трудна и непостижима задача, имайки предвид онзи изключително непривичен и изненадващ момент, в който из кашоните с надписи Dole - Premium Bananas, Bonita, Excelban, Chiquita - premium pack bananas наместо обичайните книги изведнъж лъснаха самите златисто-жълтеникави чепки, набрани нейде из далечните плантации на нищо неподозиращата еквадорска джунгла... [обратно]

 

 

© Александър Шпатов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 18.10.2007, № 10 (95)