Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

["ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА" ОТ МОСКО МОСКОВ]

Александър Теодоров-Балан

web | Историография и критика

Москов, М. История на българската литература. Търново, 1895, 80, 208 стр. Ц. 2 лева.

Оригиналните божем наши съчинения по българската литература - краткият очерк от Г. Попов, Пловдив, 1886, и обширната “История” от Д. Маринов, Пловдив, 1887, вече със своята поява напомнят, че ние се нуждаем от по-достоен труд върху книжовната си дейност от началото на своето съществуване до сега. Наел се с опит да посрещне тая нужда, която особно се чувства в средните ни и специални училища, и г. Москов, учител при Търновската държавна мъжка гимназия. В предговора към своето съчинение той казва: “Трудът ми не е самостоятелен, не би могъл и да бъде такъв, защото ми липсваше всяка възможност... Това, което могат да ми признаят читателите като мое, е трудът, който употребих да събера разхвърляните сведения из разните периодически списания и книги в нашата книжнина... Целта, която съм гонил с издаването на тоя учебник, не е била друга, освен да дам в ръцете на нашата младеж едно упътвание, по което да могат да съставят едно понятие за вървежа на нашето умствено движение... Мисля, че не е толкова нужно да посочвам всички източници, от които съм черпил материал при съставянето на тази история, ще бъде достатъчно ако само кажа, че съм имал под ръка почти всички статии и книги, които съществуват по този предмет в нашата книжнина”.

Ние сме далеч да отричаме у г. Москов труда, що е положил да спише тая история на българската литература: многобройните издания - поеми, повести, разсъждения, преводи - които са излезли под негово име в един период по-малко от десет години, доказват, че той страстно обича писателския труд; обаче не можем да оправдаем безусловно навсякъде и целите и качествата на произведенията от тоя неуморен труд.

Като преглеждаме това най-ново съчинение на г. Москов, нам веднага ни иде наум т. Д. Маринов. Трябват подробности, за да покажем как се разбира това наше съпоставяне; а тия подробности за сега не намираме за уместно да съобщим, поради едно лично обстоятелство, с което авторът би могъл негли да ни обвинява в задни мисли. Като премине това обстоятелство, създадено и за нас самите от различни пренесносни неприязни, ще излезем със своите споменати подробности, за да удовлетворим справедливите искания на българската критика. За сега желаем на “историята” на г. Москов толкова много читатели, колкото е имал той пред очи, когато е разхвърлял своите “записки” по българската литература едновременно в повече печатници, за да излезе книгата колкото се може по-бърже.

А[лександър] Т[еодоров]

 

 

© Александър Теодоров-Балан
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 05.12.2005
Историография и критика. Съст. Албена Вачева. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Български преглед, г. ІІ, 1894-1895, кн. ІV-V, с. 247-248.