Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГОДИШНИ НАГРАДИ "ЗАХАРИНКА"

Антоанета Добрева

web

Драги съседи,

Днешното събрание на входа е особено важно, понеже сега ще обявим Годишните награди "Захаринка"! Забавихме се малко, то годината преполови, че и отгоре, но изчакахме всички награди и наградки, така да се каже, да се ориентираме.

Първо, драги съседи, да посрещнем с Добре дошли нашите нови жители на входа. Аплодисменти за семейство Вергил и Сибила Вергилиеви! Добре дошли, скъпи съседи!

Ама как сте се събрали с тия хубави имена, бе ей! Вергил и Сибила, че и Вергилиеви - като заглавие на опера сте. Браво, драги съседи Вергилиеви! Добре сте дошли!

Вергилиеви, вий ходите ли на опера? Не, нали? И аз така, обаче Верчето ги знае оперите, та оттам и аз ги знам заглавията. Това "Ромео и Жулиета", това "Пелеас и Мелизанда", "Руслан и Людмила", всичките. Е, опера, балет, все едно. Обаче най съм си харесала "Орфей и Евридика". Иначе Верчето ходи на опера. И на концерти ходи. Ама като се върне - да не си й насреща. Изчаквам 2-3 дни и тогава й се обаждам. Щото каза, че забравили да репетират. Аз зат’ва не бързам. Като се изрепетират, тогава ще ида и аз. Обаче ние с Верчето сме приятелки. Тя все казва, че нямам талант, но тя от поезия не разбира. Иначе от разкази много разбира, щото все вика, че съм майстор на късия разказ. По това я познах. И от изкуство много разбира...

Сега да ви се представя, скъпи Вергилиеви - Аз съм Захаринка Захариева, всички ме знаят Зинчето. Поетеса съм, писателка и медиен експерт. Какво значи това медиен експерт и аз не знам, ама много ми хареса, видях го тия дни. Иначе имам 67 стихосбирки, 34 книги с разкази, 12 с критически статии и 7 романа. Освен това съм домоуправител, касиер и ръководител на културата в нашия вход. Понеже съм с организационен талант.

Изобщо, да ви кажа, драги Вергилиеви, голям късмет извадихте с нашия вход. Да знаете, нашият вход е кандидат за Европейски вход на културата. Долу в мазето имаме арт център, имаме хор, с ръководител бай Киркор, правим изложби на таланти от входа, конкурси имаме за изкуство. Разбирате ли, Вергилиеви? Голям късмет извадихте с нашия вход! Откакто съм ръководител на културата и откакто се отвори творческият потенциал на съседите, никой вече не плюе в асансьора, никой не си хвърля фасовете през прозореца, щото...

Абе Бояджиева, колко пъти да казвам да си изключвате телефоните? Ами събрали сме се да вършим важна работа, а ти си говориш по телефона... И я да те питам аз, абе вие кога ще си боядисате вратата, бе Бояджиева? За външната страна те питам, вътре знам, че е боядисана. Ми правите лошо впечатление, Бояджиева!... Хайде сега тихо.

Та така, Вергилиеви, ако имате нещо въпроси за културата, мен ще питате, за другите вътрешновходови въпроси, кой с кого и против кого - питайте Ненчева, тя знае всичко. Щото трети етаж се кара с дванайсти, а пети - с осми. Та да не попаднете във вражеска обстановка, детсъвика. Ненчева знае всички фракции, крила и опозиции.

И така, драги съседи, дойде ред да обявим годишните награди "Захаринка". Списъкът с всички наградени ще видите долу на таблото до пощенските кутии. Но да знаете, за всички има награди.

Например награда за най-кротък съсед получава баба Станка от деветия, и във връзка със нейната 100-годишнина. Наградата е 3 туби Мултивитамин. Аплодисменти, драги съседи!

Наградата за най-музикален съсед получава бай Киркор, диригент на нашия хор. Наградата е 2 нотни тетрадки. Аплодисменти, драги съседи!

Наградата за най-креативен съсед получава Гошев от петнайстия, защото облагороди околовходното пространство със скулптури от празни кенчета бира. (По моя идея.) Аплодисменти, драги съседи! Наградата е пластмасова бутилка бира 2 литра. Да видим какво ще създаде от нея.

Радева, ти сега закъде бързаш? Ами изчакай да чуеш най-важното! Тихо сега и слушай!

Голямата награда "Захаринка" получавам аз. Аплодисменти, драги съседи! Защото благодарение на мен, културата в нашия вход се издигна на европейско, да не кажа световно ниво и защото само аз...

Абе, Араламбев, ти сега какво се обаждаш? Какво има да протестираш? Чуй бе, Араламбев, кой друг, ако не аз да съм с Голямата награда "Захаринка"?... Как що?... Ами защото я заслужавам. Я да не викаш? Няма да ти дам думата! Как я мислиш ти тая работа? Ха така, говори, говори, хоп! - още 10 лева глоба за обида на съсед. Видяхте ли, Вергилиеви, как се събират средства за наградите, Араламбев е основен спомоществовател... А сега млъквай, Араламбев, че още не ми е минало, дето беше написал в асансьора "Долу Захаринка!". Как да не си ти бе, 15 етажа сме и само ти си два метра висок, бе Араламбев, чистачката на стол се качи да го изчисти, дето си го написал ептен на тавана.

И чакай сега аз да те питам една работа. Араламбев, ти верно ли си тръгнал да събираш подписка срещу мен? Подписка срещу Захаринка? Закъде сте без мен бе, Араламбев! Заникъде не сте! Кой ще се грижи за входа, за асансьора... Отделно и с културата ще я закъсате... Я да не ми викаш! С тая подписка си тръгнал да си почешеш... да си почешеш... Чакай малко! Верче, ти кое каза, че ще си почеше онзи професор?... Аааа, да! Да си почешеш егото, Араламбев!... Ха така, посмейте се! Виде ли, Араламбев, за смях стана с тая подписка. Смеят ти се хората на акъла...

Айде давам ти думата - отиваш в градинката отсреща и викаш колкото щеш! На добър час! Детсъвика.

Ха така, драги съседи, посмейте се, а пълният списък с наградите - на таблото до пощенските кутии. И да не забравите, следващото събрание е другата седмица - за Есенен салон на изкуствата в нашия вход!

Лека нощ, скъпи съседи.

 

 

© Антоанета Добрева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.10.2016, № 10 (203)