Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЛАГОДАРЕНИЕ НА

Антоанета Добрева

web

В село Голям Брътвеж така и не разбрали, че е Десети ноември - датата, която после станала историческа. Ноември бил благ и топъл, и повече приличал на септември. Или на края на август. Хората от Голям Брътвеж се занимавали с есенните си работи и пропуснали Десети. Добре, че един овчар от Малко Голямово си загубил две овчици, та стигнал запъхтян до Голям Брътвеж и донесъл новината. Хубавото е, че това било към края на ноември. Иначе и досега Голям Брътвеж щеше да тъне в неведение и да си празнува Девети септември. Хубавото още е, че овцете се били залутали в пашата около училището и така пръв научил новината учителят.

Оттам насетне селото Голям Брътвеж живнало и изведнъж станало център на планетата, по-скоро център на прогресивното мислене, най-вече благодарение на учителя, който произнасял пламенни речи против социализма, комунизма, СИВ, Варшавския договор и най-вече против Кореком. Но всичко това се случило благодарение на овчаря, който споменал за датата, а и най-вече благодарение на овцете, които се били залутали откъм Малко Голямово и попаднали в село Голям Брътвеж.

Хората от Голям Брътвеж обаче си запазили празника и така, за всеки случай, и досега си празнуват Девети септември, само че през една година - на четна година. Защото през една година Девети се пада след Десети ноември. И после спокойно могат да си чакат Десети ноември другата година. Като разбрали за тази схема, от село Малко Голямово съобщили, че най-хубаво е да се празнуват и двете дати. Всяка година. Тогава село Малко Голямово и село Голям Брътвеж се скарали и не си говорили 40 години. Разбира се, това е благодарение на овцете, овчаря, учителя и цялата Слънчева система.

А можеше да е и по-зле. Десети ноември да се беше паднал през август и преди Девети септември, а овчиците да се бяха заблудили чак на 10 септември...

 

 

© Антоанета Добрева
=============================
© Електронно списание LiterNet, 14.12.2017, № 12 (217)