Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МЕНГ ХАОРАН
=============================

Wandering Poet: Don's Gallery of Chinese Painting, Bamboo Academy Менг Хаоран (689 или 691-740), известен още като Менг Хао-джан, е един от най-великите китайски поети от времето на Танг Династията (618-907). Също като Тао Киан (365-427), от когото той се възхищава, Менг не успява в кариерата на политик и става отшелник в родния си Ксиангянг, провинция Хубей. Бил е приятел с Ли Бай (701-762) и Уанг Уей (700-761), на които е посветил стихове. Менг Хаоран е най-старият от най-значителните Танг поети. Предмет на поезията му са пейзажите, легендите и историята, както и подробното описание на флората и фауната на родния му край, където прекарва почти целия си живот. Името му често се свързва с това на Уанг Уей, като един от най-прочутите поети на пейзажа, но Менг Хаоран е фокусирал творчеството си преди всичко върху живота на хората, използвайки пейзажа като фон. Той притежава талант за писане на свежи, естествени и много вдъхновяващи стихове в уникален стил.


ПОЕЗИЯ

Стихове

В превод на Анатолий Буковски

  Дългият път към дома

В превод на Лина Бакалова

  Пролетно утро

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet