Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЦЮЙ ХАО
=============================

Цюй Хао е известен китайски поет от периода на Династията Танг (618-907).  Живял е, според някои източници, от 670 г. до 727 г., а според други - от 704 г. до 754 г.  С поеми като "Кулата на Жълтия Жерав" Цюй Хао се е утвърдил като един от най-видните поети на ранната Танг Династия.  Въпреки че това не е първата поема на тази знаменита тема, неговата е била окончателно призната за канонична, упражняваща оформящо и законодателно влияние върху поетичното представяне на тази историческа забележителност за следващите генерации поети.  Поетът Цюй Хао е считан за първокласен поет именно заради тази поема.  Дори и най-великият поет Ли Бай (701-762) е вярвал, че не е лесно да се напише друга поема, която да надмине нивото на Цюй Хао.  Когато посетил Кулата, Ли Бай възкликнал: "Невъзможно е да се напише по-добра поема от тази на Цюй Хао, която да опише прекрасната гледка пред очите ми!"  За Кулата са писали и поети от по-късни епохи, такива като Юй Феи (Сонг Династия, 960-1279), Лю Ю (Сонг Династия), Мао Дзе-Дунг (1893-1976) и много други, но името на Цюй Хао продължава да се свързва и до днес с Кулата на Жълтия Жерав.

ПОЕЗИЯ

В превод на Лина Бакалова и Анатолий Буковски

Стихове
  Кулата на Жълтия Жерав

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet