Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЮДА

Алина Черноиванова

web

Швейцарски изследователи твърдят, че са намерили евангелието от Юда. През ІІ век признанието на апостола, който уж е предал Христа, е било обявено за еретично и е изчезнало. Учените смятат, че най-сетне са го открили сред ръкописите, донесени от Египет през 50-те години на миналия век.

Миналата сряда швейцарският фонд “Меценат” в Базел излезе със сериозно заявление: възможно е изгубеното някога евангелие от Юда да е намерено! Както съобщи директорът на фонда Марио Ван Роберти, става дума за ръкописен текст върху 62 папирусни страници. Той е бил открит още през 50-те или 60-те години на миналия век в Египет, след което на няколко пъти е бил препродаван, тъй като до съвсем неотдавна притежателите на документа са нямали представа за неговата истинска ценност. И най-сетне ръкописът се е оказал във фонда, предава AFP. “Току-що получихме резултатите от радио-въглеродния анализ на ръкописа: текстът е по-стар, отколкото предполагахме; той се датира към периода между ІІІ и ІV столетие от нашата ера” - заяви Роберти.

Изследователите смятат, че ръкописът е именно евангелието от Юда Искариот - апостолът, който според общоприетата версия, предава Иисус Христос за 30 сребърника.

Сега християнската църква признава само четири евангелия. Еваглията от Матей, Марко, Лука и Йоан са били обявени за канонични и са внесени от Новия Завет през 352 година по време на първия Никейски събор, свикан с подкрепата за римския император Константин Велики. Текстовете описват живота, смъртта и възкръсването на Христа и са едни от главните извори за християнското вероучение. Църквата приписва авторството им на самите апостоли на Христа или на техни ученици.

Учените смятат, че текстовете на евангелията са се появили не по-рано от 70-те години сред раждането на Христос, а най-вероятно на границата на І-ІІ век. Изследователите не изключват вероятността, че неизвестни са ги използвали за написването на недостигналите до нас тъй наречени логии - ученията на Христа, съставени може би на арамейски. Ето защо няма нищо изненадващо, че евангелието от Юда е било написано дълго след смъртта на самия апостол. “Никой не би могъл да твърди с увереност, че Юда е съставил сам текста” - отбелязва за всеки случай Роберти.

Фондът възнамерява да преведе текста, написан на древния диалект на египетската община на християните-копти, на английски, френски и немски. Той ще бъде публикуван към католическата Пасха през 2006 година.

Засега Роберти отказа да навлиза в подробности относно това, за какво се разказва в ръкописа. “Не бихме искали да придаваме на работата си някаква изключителност” - поясни директорът на фонда, подчертавайки все пак, че текстът наистина подлага на съмнение някои от принципите на християнската доктрина. Не случайно са го обявили за еретичен. Във всеки случай именно поради тази причина ни е известно самото му съществуване.

По думите на Роберти, евангелието от Юда, написано първоначално на гръцки, за първи път се споменава от епископът на Лион Ириней. През ІІ век свещенослужителят отнася признанието на Юда към богопротивните писания. “Това е единственият неподлежащ на съмнение извор, благодарение на който знаем, че евангелието от Юда въобще го е имало” - добавя директорът на фонда. Съществува мнение, че заради своето евангелие, противоречащо на жизнеописанието на Христа, Юда е “направен” предател от църквата.

Заедно с публикуването на евангелието, фондът възнамерява да организира специална изложба, разказваща за манускрипта и за работата по реставрацията му, а също да заснеме и филм за издирването на ръкописа и разчитането му.

 

 

© Алина Черноиванова
© Христо Карастоянов, превод
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.04.2005, № 4 (65)

Преводът е направен по: Gazeta.Ru, 31.03.2005.