Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

Д-р Кристиан и неговата компания

ПРЕДИСЛОВ

Таня Шелхорн

web

На Ваня, Понко, Нели, Маргарита, Соня и Митко,
които първи пресътвориха моменти от живота на моите герои

Написването на двете ми книги - “Дарина” и “Д-р Кристиан и неговата компания”, беше за мен като едно съновидение! Толкова много чудеса ме съпровождаха по време на творческия процес, че разликата между реалното и въображаемото време беше просто неуловима. Бях погълната от чудните приключения на моите герои, които непрекъснато ми показваха колко тромаво е понякога нашето мислене, с което ние просто си усложняваме живота.

Куклите, както и актьорите, са своенравни - тях трябва винаги да ги “съблазняваш” и разбираш, за да могат да понесат това, което искаш чрез тях да разкажеш. Тогава те поканват в своя артистичен свят, повеждат те в междузвездното пътешествие, увличат те в своите истории, но връзката с реалността е винаги налице. Тя може да се крие в едно изречение или жест, които остават в паметта и един ден узряват... може би във формата на отговор! Това е лайтмотивът на моята работа, който ме подкрепя и ми дава сила тогава, когато ме спохожда отчаянието или колебанието.

С моите Кукли работихме в Швейцария в продължение на осем години, пътувахме навсякъде и се радвахме на много успехи. После времената се промениха, но тъй като в живота няма нищо случайно, аз приех дадените обстоятелства като едно предизвикателство и така се стигна до написването на тези невероятни куклени истории. Техният чар и неповторимост се крият в действителните им преживелици, които започват в полунощ - тогава, когато Куклите не спят!

Швейцария, юни 2004

 

 

© Таня Шелхорн
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.07.2005, № 7 (68)

Други публикации:
Таня Шелхорн. Д-р Кристиан и неговата компания. В. Търново: Абагар, 2004.