Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИСЛЕЙКИ ЗА ОГЪНЯ

Кеворк Закарян

web

Той подхваща, пропълзява, сякаш подлъгва материята, която се поддава на волята му. И веднъж оставен на свобода, неговата мощ бива неудържима.

Пламъкът връхлита по-напред върху най-слабото и пращенето, което се отделя от съприкосновението, е всъщност смъртният вик на веществото. Огънят, дори постигнал своето величие, остава ням и безучастен към онова, което унищожава.

Завесата избухва от дъха на огъня. Пожарът е симфония, подстрекавана от вятъра. Напразно дървото се бори срещу набезите на пламъка, който опитва своите цветове. Те са цветовете на обречеността. Дървото им се отдава, жилките му пропукват по цялото му протежение...

Металът обаче не току-така предава своята гордост. Пламъците го обсаждат, ласкаят го упорито, ала той изглежда е непоколебим. Вярно е, че накрая металът почва да излъчва застрашителни отблясъци между жълто и червено, тогава изглежда да се е загубило и различието между него и огъня... Впрочем всяко нещо, поддало се на волята на огъня, се превръща в пепел. Тя е миналото на простата материя.

Но има и друг огън. Той е в тебе, в тебе самия. Огънят на сътворението. Изгори в него, ако можеш, в малкото време, с което разполагаш, за делата, които те очакват...

 

 

© Кеворк Закарян
=============================
© Електронно списание LiterNet, 22.05.2005, № 5 (66)