Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ОАЗИС В КОСМОСА

ОТ АВТОРА

Илия Джерекаров

web | Оазис в космоса

Когато ми връчи първата отпечатана книжка от сборника "Сребърната гривна", издателят Борис Зайков ми каза:

- Добре де, като си толкова умен, напиши за един свят, в който всички хора да са щастливи!? Всички умеят да пишат за това, колко е зле на Земята.

Отвърнах убедено:

- За съжаление такъв свят е невъзможен!

След като се разделихме, почувствах неудовлетворение и неудобство от категоричното си изявление. Борис беше прав! Човек иска да мечтае за нещо, да вярва в това нещо и то да е добро и светло...

Такъв свят, в който пътят на престъпленията е затворен, поставя много въпроси. Кое е това, което прави хората зли и ги кара да се мразят, да се унищожават? Това което е основата на всички злини по Земята?

След доста размисъл открих, че всички злини имат една причина - парите. Открих, че парите са крайната цел на продавачите на наркотици, на търговците и производителите на оръжие, на собствениците на игрални и публични домове...

Открих също така, че премахването им е невъзможно, но поставянето им под широк обществен контрол може лесно да се реализира и това обезсмисля извършването на престъпления и преустановява вредното им действие. При това не е и нещо ново. По времето на диктатурата средствата на всяко предприятие бяха в държавната банка и разплащанията по сключените сделки се извършваха чрез нея. Т.е. предприятията имаха пари в касите си само за дребни покупки и за плащания на заплати. Банката контролираше и сделките, и печалбите, и загубите. Пак тя събираше всички данъци и такси, поради което нямаше неизпълнение на приходите по държавния бюджет.

Образно казано, парите трябва да се движат като автомобилите. Без да им се създават пречки по пътя, внимателно да се следи движението им, за да не влезнат в забранена посока и да не създават условия за катастрофи чрез нарушения на правилника. Следователно не е необходимо да чакаме създаването на някакво идеално общество, за да започнем контролирането на парите. Не трябва да се връщаме и към утвърдения от диктатурата модел, защото той имаше един недостатък. Никой нямаше право да контролира разходите на управляващата диктаторска върхушка.

Резултатите от това са добре известни.

Няма да обсъждам и липсата на свободен пазарен механизъм и частна собственост. Срутването на комунистическата диктатура не е цел на тези редове. Просто отбелязвам, че система на контрол върху парите е опитвана. Нещо повече, съществуваше парична единица фантом - "преводна рубла", за междудържавни плащания в системата на Варшавския договор, а Европейската общност притежаваше същата единица фантом - екю, сега заменена от добре известното ни евро!

Ще възразите, че това е било при друго общество, че екюто не се е контролирало.

Действително беше едно диктаторско общество, което съществуваше благодарение на съчетанието от пълен контрол върху парите и пълна тайна за действията на властимащите. Тайните служби следяха всяка постъпка, всяка дума, за да държат в постоянен страх членовете на това общество. При това се смяташе, че е възможно да се променят заложените от природата качества в човека чрез "превъзпитание". Превръщане на тигрите в тревопасни и на агнетата в хищници.

Все пак това е единственият случай, когато контролът върху парите има реално действие за намаляване на престъпността. Разбира се между контролираните. Неконтролираните можеха да вършат каквото пожелаят.

При съществуващата демокрация парите, поне на думи, също се контролират. Престъпността и корупцията обаче вземат все по-големи размери. Явно само наличието на закони за контрол не са достатъчни. Тогава излиза нов въпрос - дали само парите са виновни за престъпността?

Да подходим от другата страна.

Всеко престъпление се пази в тайна, а правозащитните органи се стремят да разгадаят тайната и уличат съответния престъпник. По-точно, ако няма тайни, няма да е възможно извършването на престъпления.

За съжаление тайните, улесняващи престъпниците, са твърде много и при това добре защитени със закони. Всички знаят, че съществува например банкова тайна. Зад тази банкова тайна се крият парите от наркотици, от нелегална търговия с оръжие, от публични домове и хазартни игри, подготовката и извършването на терористични актове.

Точно по тази причина са нужни и многобройните частни банки, които чрез различни прехвърляния по сметки “изпират” парите от и за престъпната дейност.

Ако не съществува тайна в преговорите и подписването на договори между държави и държавни институции в планирането и подготовката за една война, едва ли би имало войни. Няма да има нужда и от тайни разузнавателни служби, ще отпадне необходимостта от разработка на нови скъпоструващи оръжия за нашето унищожение. Ще отпадне нуждата и от поддържане на армия.

Ака няма тайни в обществото, партиите ще се преобразят, лишени от тайните средства за своето съществуване.

При едно демократично общество с неговите взаимно контролиращи се власти - изпълнителна, законодателна и съдебна, всичко това би придобило друг вид и друго значение.

Премахването на тайните означава контрол върху произхода и движението на парите.

Трябва специално да отбележа, че контролът върху парите по никакъв начин не пречи на различните икономически системи. Просто парите се превръщат от цел в средство, това, което трябва да бъдат, а престъпленията стават невъзможни или по-точно безсмислени.

Естествено, че при един тотален контрол за честността на сделките и при липсата на парични знаци, които позволяват тайно прехвърляне на големи суми за тайни цели, обществото ще се промени. И тези промени ще бъдат толкова големи, че едва ли един човешки ум би могъл да ги обхване. Затова и не се реших да навлизам в големи подробности за това общество.

Първата стъпка към него е премахването на частните банки. Всека държава да има една банка, през която да минават всички плащания.

Все пак, още в най-едър план, се наложи да премахна оръжието и да оставя само тоягите и кухненските ножове, да изключа тайните служби, религиозните, партийните и изобщо всички организации.

Когато проумях какви огромни, трудни за възприемане суми се връщат по този начин в държавния бюджет, бях смаян. Само САЩ в днешно време имат военен бюджет над триста милиарда долара годишно. Сложете към това парите за реклама, за тайни служби от рода на ЦРУ и ФБР, парите за обществени организации, за огромен брой излишни чиновници в държавната администрация и т. н., и т. н.

Сложете и печалбата, която ще даде реалния труд на хората, излезли от армията, от тайните служби и всевъзможните организации... Направете сметка за всички останали страни по света и вие ще останете изумени не по-малко от мен.

Помислете, че големите държави отделят за военни цели около тридесет процента от бюджета си. Че всичко това се харчи за бомби и картечници, за издръжка на милионни армии, които се обучават с една-единствена цел - да разрушават и убиват...

При пълно контролиране на парите става невъзможно нелегалното производство и търговия с наркотици. На производството и търговията с оръжие. Извършването на терористични актове! Невъзможно е извличането на каквато и да е незаконна печалба. Дори обикновената кражба на лично имущество става безсмислена, защото то не може да се продаде. Полицията ще се занимава с престъпления от лични отношения, клептомания или други патологични случаи, за което ще има съвършено други функции.

Всичко това прави този свят изключително богат и дава огромни възможности за развитието на науката и културата, за излизането му не само в пределите на Слънчевата система, но и в пределите на Галактиката. Променя мисленето и психиката на хората. Прави ги уверени и спокойни, силни и добри.

В настоящия момент масовото навлизане на компютрите дори в домашния бит, световната икономическа и финансова криза, практически неразрешимите военни конфликти, непрекъснатите противоречия между държавите, карат хората да искат едно ново и по-добро общество. И подготовката за това общество е в пълен ход.

Създадена е компютърна информационна система, обхващаща целия свет.

В развитите страни почти всеки човек се разплаща с кредитна карта.

Неусетно кредитните карти се налагат. Остава да се наложи и контрол върху всички плащания и вземания. Да се премахнат безбройните държавни, военни, банкови, търговски, производствени, фирмени, следствени и какви ли не още тайни, които ни обвиват като гъста отровна мрежа и тровят съзнанието ни, карат ни да се стремим към притежаването на въздигнатите в култ банкноти и самите ние да упражняваме власт над другите хора и да получаваме пари, които не сме заработили.

И този преход може да стане постепенно, например първо да се закрият частните банки, да се премахне банковата тайна и по този начин да се прекрати прането не незаконни пари. Това ще унищожи мафиотските структури, след което няма да има пречка за по-нататъшно разширяване на контрола.

Висши държавници, като президента на САЩ, Клинтън, макар и в отделни случаи споменават за контрол върху парите. Това е симптоматично. Очевидно, те много добре знаят възможностите на контрола, но при съвременните отношения между държавите и личните им интереси се стремят не към намаляване, а към увеличаване броя на тайните.

Времетраенето на отделните обществени строеве говори за едно все по-ускоряващо се обществено развитие. Капитализмът със своите поредни технически революции ни води именно към такова общество, общество, в което контролът върху парите ще премахне язвите на нашето съвремие. И ако не ние, то поне децата или внуците ни принудително ще въведат необходимите закони и ще се учудват, че не сме ги създали по-рано.

В крайна сметка ценностната система, на основата на култа към злато и банкноти, трябва да се промени и да отстъпи място на по-висши ценностни категории.

Времето на тайните, на властта на парите изтича! Идва времето на един по-човечен и разумен свет, в който не притежанието на много пари, а притежанието на много знания, на етичност, на духовно богатство, ще определя стойността на човека и неговото място в йерархията на обществото.

Пожелавам на всички, мечтаещи за този по-справедлив свят, да го дочакат!

 

 

© Илия Джерекаров
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 24.08.2005
Илия Джерекаров. Оазис в космоса. Варна: LiterNet, 2005