Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЪЛГАРСКО ЛЯТО

Евгени Черепов

web

Обилно слънце, задух, лепне кожата. Панелният кошер е замрял с широко отворени врати на всички клетки. Стоманата в стените мързеливо се протяга. Задушена от тежкия бетон, диша през тапетите в хола ми.

Сякаш всички са в отпуск.

Съседът ми отгоре псува някакъв "левак" от "скапаните англичани", но веднага бива заглушен от виковете "Гоол!", избълвани от няколко тераси. Кратък, но шумен аплауз в кротката следобедна жега.

Някой пържи риба. Сигурен съм, че е цаца. Миризмата се навърта около гърлото на бутилката ми бира и изпотява мудния ми език до жадна соленост.

Виждам как комшията отсреща, космат, по потник, се готви да разреже диня. Жена му си дояжда таратора и отнася празното шише мастика.

Денят е сякаш вечен. Световното по футбол също. Уикендът е хилядолетие, пусто откъм хора. Само хлапетата долу ритат топка цял следобед. Не знам как тичат в тая жега, но крещят, та се не траят. Спорят кой от всички да е Бекъм. Баба Тинка регулярно ги навиква от балкона. Скоро ще изпрати и сина си Кольо да ги разгони. Той отново ще им вземе топката, те пак ще строшат стъклото на избеното му прозорче.

Режимът на водата освежава речника ми с псувни. Крещя ги високо на глас, когато отгоре съседът викне по "скапаните англичани". Надявам се жена ми да не чуе. И без това се сърди, че се разхождам само по слипове вкъщи.

Тя е оттатък. Чете Гьоте. И през пет минути ми крещи да намаля малко тая гадна чалга.

 

 

© Евгени Черепов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 26.09.2007, № 9 (94)