Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМО ДО ПЕТЪР АЛИПИЕВ

(2)

Цветан Стоянов

web

София, 27 октомври, 64 г.

Драги Петре,

Изпращам ти новия си роман, за който стана дума, когато се видяхме във Варна.

По него аз смятам да работя още и то сериозно. Тук-там има нужда от съкращения, на места гротеската ми се струва пресилена и буквална, трябва да се потърси една по-тънка мярка. Първите две-три глави - в България преди бягството му - са развлечени, с излишни работи, може би ще ги преработя наново. С една дума и аз самият не съм напълно доволен и ще го оправям. В новия му вид мисля, че ще бъде и по-малък - 220-230 вместо 290 страници.

Въпреки това ти го пращам сега, за да го прочетеш и да си кажеш мнението по принцип. Ти и в този първоначален вариант ще прецениш "дали има хляб в него", или според теб дори и с поправките не ви върши работа. Прочети го и ми пиши, ако можеш по-скоро, ще ти бъда благодарен. Освен това, ако го приемаш принципно, ти вероятно ще имаш и свои забележки, които мога да взема предвид при преработката.

В момента другото копие се чете от Кюлюмов - той дълго време не беше в София, та се забави и едва сега го дочита, може би до една седмица. Аз не дочаках неговото мнение, за да не губим време. Мен пак ми се струва абсурдно опасението, че темата за емиграцията е "опасна" и че може да има идеологически възражения - напротив, романът с общия си замисъл е до немай къде партиен! Ако въпреки това издателството би искало някаква рецензия или мнение от Кюлюмов в тази насока, това можем да уредим допълнително. Също и ако искате някакви външни рецензенти.

Толкова по този въпрос - очаквам да го прочетеш и да ми пишеш.

Вторият въпрос е старата повест - "Над твоя дом спокойствие". Тия дни говорих окончателно с "Пламък". Те могат да я пуснат едва февруари-март, при това с усилие. А дотогава, или съвсем скоро след това ще излезе отделната книжка при вас. На "Пламък" това им е малко неприятно, а и на самия мен ми е неудобно, излиза съвсем ачик като "двоен оборот". Затова се отказвам да я пускам в "Пламък" и вие няма защо да я задържате изкуствено. Пускайте я при първа възможност - колкото по-рано, разбира се, по-добре.

Много поздрави на теб, на Майер и общите варненски познати.

Твой Цветан

 

 

© Цветан Стоянов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 16.07.2005, № 7 (68)

Други публикации:
Алманах за литература и изкуство Света гора. Велико Търново, 1999.